България работи за последващо задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество

...
България работи за последващо задълбочаване на икономическото и инвестиционно сътрудничество
Коментари Харесай

Радев от Косово: Разчитайте на последователната ни подкрепа в усилията ви за изграждане като модерна, демократична държава

България работи за следващо задълбочаване на икономическото и капиталово съдействие с Косово. Това съобщи президентът, който през днешния ден и на следващия ден е на публично посещаване в Република Косово по покана на президента Вьоса Османи-Садриу.

беше посрещнат от своята косовска сътрудник с публична гала, двамата президенти разговаряха „ на четири очи “ и управляваха пленарните диалози сред косовската и българската делегации. Държавните глави на България и Косово засадиха дърво в символ на другарството сред двете страни и отдадоха респект пред Паметника на безследно изчезналите.

По време на взаимната конференция президентът Радев акцентира интензивния разговор и другарските връзки сред София и Прищина, които са солидна основа за набелязване на съответни стъпки за задълбочаване на взаимоотношението в редица сфери от съвместен интерес. Налице е позитивна наклонност в комерсиалния стокообмен сред двете страни, само че към момента има забележителен капацитет, който остава необработен. Затова е значимо да се работи за актуализация на към този момент подписаните съглашения, както и за разширение на правната основа на двустранното съдействие. 

Транспортната, енергийна и цифрова съгласуваност в района са от основно значение за насърчаването на партньорството във всички други сфери, уточни още президентът и акцентира стратегическото значение на Коридор №8 за целия район. Като изключително перспективни области от съвместен интерес открои енергетиката, вложенията, селското стопанство, образованието, науката, високите технологии, културата и туризма. означи откриването на Косовско-българската комерсиална камара в София през септември тази година като значима стъпка за поощряване на вложенията, на комерсиалните връзки и развиването на икономическото съдействие. Вярвам, че тя ще способства и за даването на повече информация по отношение на опциите на двете страните, тъй че да можем освен да търгуваме, само че и да създаваме и произвеждаме дружно и да се явяваме на трети пазари, добави той.

напомни, че България е измежду първите страни, които през 2008 година признаха независимостта на Косово. „ Може да разчитате на нашата поредна поддръжка в напъните ви за създаване на Косово като съвременна, демократична страна със мощни институции “, уточни президентът.

България е един от главните мотори за ускорената интеграция на всички страни от Западните Балкани в Европейски Съюз, уточни още и приветства напъните, които поставя Косово по европейски си път. „ България ще продължи да упорства пред европейските институции всички реализирани триумфи да бъдат регистрирани и в този комплициран геополитически подтекст, когато приказваме за ускорена интеграция, не можем да си позволим да оставим Косово на назад във времето “, сподели още той.

Постигането на всеобхватно и правнообвързващо съглашение за  обезвреждане на напрежението сред Белград и Прищина е от основно значение за сигурността, стабилността и просперитета на нашия район, акцентира в отговор на журналистически въпрос. Той посоче още, че разговорът е единственият метод за решение на проблемите и за гарантирането на стабилно бъдеще на Балканите.

Българският държавен глава изрече признателност на косовския президент за това, че по време на нейното посещаване в София тя връчи почетен орден на български военнослужещи, взели участие в задачата на Международните сили за сигурност в Косово (KFOR). „ България ще остане същински ангажирана със сигурността и стабилността на Косово, тъй като тази непоклатимост и сигурност са основно значими за бъдещето освен на Балканския район, а и на целия Европейски съюз “, сподели още президентът.

Географската непосредственост сред София и Прищина припомня и за мощните исторически и културни връзки сред нашите страни, означи президентът и акцентира, че за тях огромен принос има и локалната българската общественост в Косово. Той изрази убеденост, че България и Косово ще продължат да работят по този начин, че да има законови и на практика стъпки българската общественост свободно да учи своя роден език, до показва своята еднаквост, да съхранява и развива своите културни обичаи. Това ще сътвори и още по-голям тласък за задълбочаване на двустранните връзки. Румен Радев благодари на косовката си сътрудник за поетия персонален ангажимент, че идното броене на популацията в Косово ще бъде транспарантно, обективно и основано на най-високите интернационалните стандарти, тъй че в бъдеще  българската общественост в Косово да има опцията да бъде приета за  национално малцинство.

В изявлението си косовският държавен глава Вьоса Османи-Садриу изрази признателността си за неотклонната българска поддръжка за европейския път на Косово, за одобряване на мира и стабилността в района и приобщаването на Косово към интернационалните организации. За нас връзките с България постоянно са били значими, акцентира косовският президент и изрази убеденост, че с общи старания ще бъдат употребявани всички благоприятни условия за задълбочаване на двустранното партньорството.

В първия ден от формалното си посещаване българският държавен глава организира среща с министър-председателя на Косово Албин Курти, по време на която бяха маркирани вероятностите за развиване на икономическото и капиталовото съдействие и комерсиалните връзки сред двете страни. Албин Курти акцентира нуждата от осъществяване на взаимен бизнес конгрес, на който да бъдат набелязани конкретен планове от съвместен интерес и изрази подготвеност персонално да взе участие в него. Обща бе позицията, че европейската вероятност за Западните Балкани е решителен фактор за подсилване на сигурността и стабилността и за развиването на района. Президентът беседва и с кмета на община Прищина Препарим Рама. На тържествена гала получи „ Ключа на града “.

Утре българският президент ще се срещне с контингента ни в състава на Международните сили за сигурност KFOR и ще беседва с командира на КФОР – генерал-майор Йозкан Улуташ. По-късно в Призрен ще се срещне с представители на българската общественост и управленията на техни сдружения в страната. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР