България продължава опитите да убеди Австрия, че мястото ни в

...
България продължава опитите да убеди Австрия, че мястото ни в
Коментари Харесай

На крачка от Шенген: Ще падне ли ветото на Австрия

България продължава опитите да убеди Австрия, че мястото ни в Шенген би трябвало да бъде без ограничавания. Засега предлагането на Виена се отнася за въздушните и за водните граници.

По-малко от седмица след значимия европейски съвет, страната ни продължава договарянията с Австрия. По думите на премиера Николай Денков това ще продължи до последния миг на тази година, с главната цел България и Румъния да станат пълновръстен член на Шенген и да няма да по-специални условия.

Това, че двете страни заслужават от дълго време да са в свободната зона за напредване, удостовери и еврокомисарят Илиана Иванова. Всичко това се случва, до момента в който България остава в очакване през тази седмица да чуе решението на Народното събрание в Хага по отношение на ветото за България и Румъния.

„ Водим договаряния с Австрия. Докато те не приключат, би трябвало да имате самообладание ”, прикани министър-председателят.

Търпение в договарянията демонстрира страната ни във връзка с диалозите с Виена страната ни да влезе в свободното пространство освен по въздух и вода, само че и посредством отваряне на сухопътните граници.

„ Да влезем във въздушния и морския Шенген - това към този момент си е огромен триумф. Нека първо да се зарадваме на това. Ще преговаряме до последния миг за включване и на сухопътните граници по форма, която е допустима за нас ”, добави Денков.

Еврокомисията стои компактно зад България и Румъния за пълноправното им участие в Шенген. Това удостовери и българският еврокомисар.

„ Надявам се напълно скоро да станем пълновръстен член на пространството. От 12 години изпълняваме критериите за участие. Това е освен право, то е и обвързване. Позицията на Комисията е доста ясна и не е променяна през цялото време на процеса. България дава отговор на критериите и би трябвало да бъде призната като пълновръстен член ”, безапелационна е Илиана Иванова.

От Унгария потвърдиха, че няма да стопират България по пътя ѝ за свободната зона, откакто получат удостоверение, че няма да има такса за транспорт на съветски газ.

Комисар Иванова напомни, че инспекцията, направена по границата, е посочила, че изпълняваме отговорностите си доста добре. „ Позицията на Комисията беше ясно доказана и с последните визити по границата. Няма нито един проблем и нито една неточност в осъществяването на уговорките на България ”, добави тя.

На този декор, от „ Гранична полиция ” признаха, че „ оперативната конюнктура на границата с Турция е извънредно напрегната поради миграционен напън. Предотвратените опити за незаконно влизане в страната са били близо 13 000. Най-често да преминат незаконно през границата ни са правили групи от 5 до 50 души или от 90-100 лица. С тях имало най-малко по двама-трима водачи, споделя Народоосвободителна въстаническа армия.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР