България продължава да прилага изцяло Шенгенското законодателство и да показва

...
България продължава да прилага изцяло Шенгенското законодателство и да показва
Коментари Харесай

България продължава да отговаря на условията за приемане в Шенген

България продължава да ползва напълно Шенгенското законодателство и да демонстрира висока степен на ангажираност в обезпечаването на ефикасен отговор на миграционния напън и обвързваните с него провокации. Това са изводите след края на третата задача по Шенген у нас, оповестяват от Министерство на вътрешните работи.

Между 22 и 24 ноември в задачата участваха 13 специалисти от държави-членки на Европейски Съюз, измежду тях – Германия, Нидерландия, Австрия, Испания и други, четирима специалисти от Европейска комисия, както и наблюдаващи от Фронтекс, Европол и ФРА /Агенцията на Европейски Съюз за главните права/.

Екипът смята, че България продължава да дава отговор на изискванията, нужни за използването в целокупност на всички разпореждания от Шенгенското законодателство.

Според отчета на специалистите нарасналите старания както по външните граници на Европейски Съюз, по този начин и на българска територия, наред със засиленото съдействие с Турция и Сърбия, са съдействали за понижаване на засиления миграционен напън по маршрута през Западните Балкани с съвсем 25% през 2023 година в съпоставяне със същия интервал на миналата година. България интензивно предотвратява вторичните придвижвания със засилени полицейски ограничения и продан на информация – означават участниците в задачата.

Целта на задачата е била да бъде предоставена настояща спомагателна информация по отношение на използването на Шенгенското законодателство от България. Областите, обхванати от задачата, са ръководство на външните граници, полицейско съдействие и връщане, съблюдаване на главните права и осведомителни системи, подпомагащи използването на Шенгенското законодателство.

В подтекста на разрастващите се геополитически промени и обвързваните закани през миналата година България укрепи ръководството на външните граници, като усъвършенства националния си потенциал. Увеличаването на броя на граничните служители на реда и на разположените чиновници от непрекъснатия корпус на Фронтекс, както и на оборудването на българо-турската граница, способства за оправянето с миграционните провокации и трансграничната престъпност.

В сходство с целите на Европейски Съюз, България ускори напъните си в битката с каналджийството посредством възстановяване на правната и оперативна рамка. Инициира основаването на Оперативна работна група към Европол, която стартира работа през септември 2023 година За първи път в България Фронтекс провежда мобилни екипи за оперативна поддръжка в битката с трансграничната престъпност като част от продължаващите взаимни интервенции.

България продължава да е благонадежден сътрудник за трансгранично съдействие и поддържа интензивно взаимоотношение в района с други страни членки и основни трети страни, в това число Турция, Сърбия и Република Северна Македония.

Предприема всички нужни ограничения, с цел да подсигурява навременно и надеждно шерване на информация, в това число посредством въвеждането на нови и използването на съществуващи функционалности на Шенгенската осведомителна система.

Продължава използването на ограниченията в области, където има нараснал корупционен риск.

Докладът ще бъде показан на идното на 5 декември съвещание на Съвета " Правосъдие и вътрешни работи ", на което ще взе участие министър Калин Стоянов
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР