България продължава да няма свой проект за вятърна енергия от

...
България продължава да няма свой проект за вятърна енергия от
Коментари Харесай

България - все още без проект за вятърна енергия от инсталации в морето

България продължава да няма собствен план за вятърна сила от ситуирани в морето съоръжения. Досега страната ни не е оповестила и никаква вероятност.

Това припомниха пред Клуб Z специалисти в Брюксел.

Те акцентираха този факт през днешния ден, когато Европейската комисия показа за европейския бранш на вятърната сила. Той би трябвало да подсигурява, че преходът към чиста сила е неотделим от конкурентоспособността на индустрията и че вятърната сила продължава да бъде образец за европейски триумф. Планът е съпроводен от съобщение за реализирането на упоритостите на Европейски Съюз за енергията от ситуирани в морето съоръжения, в това число вятърната сила.

Така няма никаква смяна от септември 2022 година Тогава върховен представител на Комисията съобщи същото пред Клуб Z. Поводът за запитването ни бе оповестеното тогава от ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен желание да бъде разисквана такава вероятност в Балтийско море. Поинтересувахме се дали няма сходна концепция и за Черно море.

Още през октомври 2020 година Брюксел огласи тактиката на Европейски Съюз за потребление на капацитета на силата от възобновими източници в морето за неутрално във връзка с климата бъдеще.

„ Черно море предлага добър естествен капацитет за сила от ветроенергийни паркове в морето (както прикрепени към дъното, по този начин и плаващи) и стеснен капацитет за сила от вълните “, е записано в документа.

Европейска комисия финансира и изследване, отдадено на съдействието в развиването на електрическите мрежи и възобновими източници за Централна и Югоизточна Европа. Според него има положителни условия за вятърна сила от морето в Адриатика и Средиземно море сред Италия и Албания, на няколко места във водите на Гърция и в Черно море. Според изследването България, Гърция, Румъния и Италия са предстоящите основатели в тази сфера в района.

През юни 2022 година преразгледаният правилник TEN-E за енергийни инфраструктурни планове основава предпочитания кулоар „ Юг и изток “ от ситуирани в морето енергийни мрежи. Той включва и България.

Според оценка на Световната банка техническият капацитет за сила от българските крайбрежни води е 26 гигавата (GW). От тях 2 гигавата са от прикрепени към дъното турбини, а 24 - от плаващи.
Какво предложи през днешния ден Европейска комисия
Постигането на наскоро контрактуваната цел на Европейски Съюз за най-малко 42,5% сила от възобновими източници до 2030 година, с упоритост за 45% ще изисква доста нарастване на конфигурираните мощности за вятърна сила с предстоящ напредък от 204 гигавата (GW)през 2022 година до над 500 GW през 2030 година, означават от „ Берлемон “.

Въпреки че секторът на вятърната сила е образец за триумф на Европейски Съюз, растежът му в бъдеще е изправен пред редица провокации. Сред тях са незадоволителното и непостоянно търсене, бавният и комплициран развой на издаване на позволения, неналичието на достъп до първични материали, високите инфлация и цени на суровините, несъобразено планиране на националните търгове, възходящият напън от страна на интернационалните съперници и рисковете при намирането на квалифицирана работна мощ.

Затова Европейска комисия предлага някои незабавни дейности в посочените нагоре сфери.

Що се отнася до инсталираните в морето съоръжения, през 2022 година общият конфигуриран потенциал на 27-те страни от Европейски Съюз в морето е възлизал на 16,3 GW. Това значи, че с цел да се преодолее разликата сред 111 GW, за които страните са поели ангажимент, и потенциала през 2022 година, годишно би трябвало да бъдат конфигурирани приблизително съвсем 12 GW. Това прави 10 пъти повече от новите 1,2 GW, конфигурирани предходната година.

За инсталациите от всички типове ще бъде ускорено внедряването посредством по-голяма предвидимост и по-бързо издаване на позволения. През 2022 година бяха добавени съоръжения за вятърна сила с рекордна мощ от 16 GW. Това съставлява нарастване с 47% спрямо 2021 година То обаче е много под 37 GW на година, нужни за реализиране на задачата на Европейски Съюз за 2030 година Инициативата Accele-RES ще подсигурява бързото използване на преразгледаните правила на Европейски Съюз за силата от възобновими източници.

Същевременно Комисията следи от близко евентуалните нелоялни търговски практики, от които се употребяват задграничните производители на вятърна сила.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР