България продължава да изпраща на Турция хуманитарна помощ. Предстои да

...
България продължава да изпраща на Турция хуманитарна помощ. Предстои да
Коментари Харесай

Александър Джартов: Доброволците са изключително важна част от СР и те винаги могат да разчитат на ГДПБЗН

България продължава да изпраща на Турция филантропична помощ. Предстои да се види дали ще има опция да се изпрати и за Сирия спомагателна помощ. Това сподели шефът на ГДПБЗН основен комисар Александър Джартов в предаването „ Събуди се " по Нова телевизия.

Подготвени са палатки, кревати, одеяла. Процесът по превозване стартира в четвъртък. В понеделник ще бъдат изпратени и фургони, изясни основен комисар Джартов.

80 пожарникари от модула за търсене и избавяне се прибраха към този момент от Турция. Два дни е лишило прибирането им, защото са попаднали и на снежна стихия.

Акцията им в Бесни е била извънредно предизвикателство и на физическо, и на ментално равнище. Българските екипи са работили с модула на полските сътрудници. „ Нашият модул е кадърен да работи като част от европейските екипи ", изясни комисар Джартов.

„ Модулът за търсене и избавяне е основан за такива цели. Колегите са подготвени да работят като екип и те са експерти. Удовлетворени са от задачата си ", съобщи гл. комисар Джартов.

Пожарникарите организират съвещания с психолози, защото контузията от бедствието не може да бъде преодоляна елементарно.

По линия на Механизма за гражданска отбрана, който е главният координиращ документ, обвързван с построяването на качества за реагиране, страната ни разполага с пет модула: за търсене и избавяне, за търсене и избавяне в рискова среда, т.е. когато има химически, биологически и нуклеарни материали, два модула за гасене на горски пожари и за изпомпване на вода с огромен потенциал, изясни основен комисар Джартов.

Доброволците са извънредно значима част от системата за реагиране и те постоянно могат да разчитат на ГДПБЗН.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР