България продължава да губи своето най-ценно богатство – хората, чезнат

...
България продължава да губи своето най-ценно богатство – хората, чезнат
Коментари Харесай

Радев: България продължава да губи своето най-ценно богатство – хората

„ България продължава да губи своето най-ценно благосъстояние – хората, чезнат главните фактори за дейно ръководство – бистрота, отчетност и отговорност ”. Това съобщи президентът Румен Радев в послание от парламентарната естрада при започване на осмата сесия на 44-ото Народно заседание.

„ Тесен кръг бетонира своята безконтролна власт и кръгът се затваря – при такава формула няма разцвет, уверен е президентът. Според него по тази причина е нужна смяна. Промяна, която да ускори гражданския надзор, да направи институциите по-прозрачни. Необходима ни е мощна страна с ясни правила и ред ”, съобщи още президентът Радев, представен от БГНЕС.

Държавният глава съобщи пред депутатите, че би било рационално, в случай че министър-председателят предлага за дебатиране в Народно събрание своята управническа стратегия. „ Очевидно имаме нужда от наредба, която да задължава министър-председателят да се явява най-малко един път в месеца в пленарна зала ”, съобщи Радев.

Президентът сподели още, че Народното събрание би трябвало да пресече порочната процедура на безконтролното харчене на изкуствено основан остатък.

„ Все повече закони се променят съществено, заобикаляйки публичното разискване и оценката за влияние. Това внася непредвидимост в законодателния развой и отстрани гражданското присъединяване. Очакванията към Народното събрание са за повече бистрота и предвидимост ”, добави президентът.

„ Не единствено, че би трябвало да бъде ускорено въвеждането на електронно отдалечено гласоподаване при ясни гаранции за цялост, само че би трябвало да вървим и по-нататък - за обсъждане на конституционни промени, които да дадат опция на българи, придобили двойно поданство в Европейски Съюз, а за какво не и в Съединени американски щати, и Канада, да могат да се кандидатират за народни представители, президент и вицепрезидент. Все повече наши сънародници са зад граница. Важно е освен да не късат духовната връзка с родината, а тези хора би трябвало да бъдат съпричастни с нашия обществено-политически живот ”, добави президентът.

„ Необузданата корупция по високите етажи и ширещата се престъпност изискват законодателните и контролни функционалности на Народно събрание да се съсредоточат върху укрепването на върховенството на закона, гарантиране на физическата сигурност на жителите, неприкосновеността на тяхната благосъстоятелност и отмъщение за престъпилите законите. Много ограничения би трябвало да се одобряват за справяне с бедността и демографската рецесия, както и завишаване на конкурентоспособността на българската стопанска система ”, съобщи още Радев.

По думите му образованието е безспорен народен приоритет. „ То би трябвало да бъде подкрепено с по-решителни законови и финансови ограничения, в случай че желаеме да просперираме като нация, сподели президентът. Трябва да създадем условия за интензивен стопански напредък, доста над настоящия, с цел да стартираме да догонваме откъсналите се напред източноевропейски страни. Трябва да преодолеем трагичния срив в директните задгранични вложения. Това няма да стане с целеустремен лов на един-двама стратегически вложители, а със обективна, нормативна среда, битка с корупцията, добре координирана външна политика, с цели подчинени на националния интерес ”, сподели още президентът.

„ България би трябвало да се трансформира в естествена европейска страна с интензивно гражданско общество и транспарантни и отчетни виновни институции, които да работят интензивно в полза на жителите. Иначе няма да имаме сигурност, европейски приходи и качество на инфраструктурата и публичните услуги, уточни Радев ”.

Той прикани още в този момент да се концентрират напъните към значими за бъдещето на страната решения, в случай че това не се случи или апатията ще продължи да опразва България, или улицата ще опустоши статуквото. „ Българите чакат вашите виновни дейности ”, сподели още Радев.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР