България преговаря за нови около 90 млн. евро, които да

...
България преговаря за нови около 90 млн. евро, които да
Коментари Харесай

Борим се за още €90 млн. за спрените блокове на АЕЦ „Козлодуй“

България договаря за нови към 90 млн. евро, които да получи от Европейски Съюз, в границите на програмата по извеждане от употреба на спрените дребни блокове на АЕЦ " Козлодуй ". И шансът да ги получим е доста огромен, защото сумата действително съставлява доста дребен % във връзка с останалите пари, които към този момент сме получили за преждевременното прекъсване на блокове от 1 до 4 на Първа атомна. Това стана ясно от думите на Маргарита Коркинова, заместник-изпълнителен и финансов шеф на Държавно дружество " Радиоактивни боклуци " (ДП РАО), към което от няколко години насам са спрените блокове. За спомагателната сума сега се водят договаряния. " Няма индикации, че няма да получим и тези средства ", означи Коркинова. Възможно е да не се договорим тъкмо за 90 млн. евро и окончателната сума да бъде друга.

От думите й стана ясно, че за извеждането от употреба, демонтажа на съоръжение и други сходни действия досега са изразходвани 592 млн. евро. Сумата е годна за края на 2017 година и надлежно все още сумата е повишена още. Повечето от тези средства не са наши, а от Международния фонд " Козлодуй ". От парите на непознатите донори на програмата за извеждане от екплоатация са изразходвани 366 млн. евро, а съфинансирането от страна на България е 226 млн. евро от общата сума. В процентно съответствие непознатите пари са 62 на 100, до момента в който пристигналите от нашата страна – 38 на 100. Нашият дял обаче ще продължи да понижава, защото през тази и идната година ще се извършват планове, които е планувано да се финансират от интернационалния фонд.

Председателят на Съвета на шефовете на Директива за птиците РАО Сергей Цочев напомни, че по предварителни оценки, правени още преди старта на дейностите по извеждане от употреба на дребните блокове на " Козлодуй ", те ще костват 1.106 милиарда евро. Като това се отнася до края на цялостния план, който е планувано да завърши през 2030 година (при започване през 2006 г.). Цялата работа е разграничена на два съществени стадия. Първият се отнася до демонтажа на оборудването от машинната зала (неядрената част на блоковете), както и до такова, ситуирано отвън постройката, като дизел генератори и други сходни уреди. Всъщност във връзка с блокове 1 и 2 тези действия са съвсем приключени и по проект, а и действително ще приключат в средата на 2019 г.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР