България преговаря да резервира капацитет от 1 млрд. кубически метра

...
България преговаря да резервира капацитет от 1 млрд. кубически метра
Коментари Харесай

България преговаря за дългосрочен договор с Турция за втечнен газ

България договаря да резервира потенциал от 1 милиарда кубически метра газ на година на турските терминали за полутечен газ, в това число и за пренос през транспортната мрежа на турската газова компания " Ботас " (Botas) до българската граница. Това сподели служебният министър на енергетиката Росен Христов пред публицисти. „ Това е доста значимо, тъй като ние към този момент нямаме подобен огромен проблем към този момент доставките на танкери. Имаме предложение на танкери, нямаме къде да ги разтоварваме “, посочи той.

Служебният енергиен министър изясни, че гръцкият терминал в Ревитуса е претрупан и е доста мъчно там да се резервира. Едното решение е да се резервира потенциал на терминала на гръцкия терминал в Алексанруполис. От 2024 година там има резервирани 1 милиарда куб. метра, само че трябват най-малко още 1 милиарда куб. метра, които да са сигурни, с цел да се обезпечат доставките за България. Това е допустимо единствено в Турция.

Българска телеграфна агенция напомня, че по контракт с азербайджанската държавна нефтена и газова компания " Сокар " (Socar) получава 1 милиарда куб. метра газ оттова. Средното ползване на страната ни е малко над 3 милиарда куб. метра според от обстановката.

Доставките за 2023 година към този момент са обезпечени посредством доставки на терминалите на Ревитуса, в края на 2023 година може да се договорят такива в Турция от края на 2023 година и 2024 година нататък, посочи Христов.

Турската оферта е, че тези 1 милиарда куб, метра може да се доставят на всичките им турски терминали, добави Христов. Задачата на България е да вкара танкера в турски води, след което те го поемат и разтоварват, където могат. Министърът даде за образец, че в случай че стане някоя повреда на гръцкия терминал в Ревитуса, процесът по доставките ще се прекъсне, до момента в който в Турция, в случай че нещо стане на някой от терминалите, те си имат уговорката да разтоварят танкера където откри.

„ Булгаргаз “ ще подписва обособени покупко-продажби с снабдители на полутечен газ. Това се прави, с цел да се обезпечи неруски газ, добави Христов и изясни, че в Турция има и съветски газ. „ Ние като твърдо ангажирани да минимизираме зависимостта си от Русия, резервирането на потенциал ни дава опция, ние да си избираме доставчиците на газ ", разяснява Христов.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР