България предлага българско оръжие на Саудитска Арабия, стана ясно по

...
България предлага българско оръжие на Саудитска Арабия, стана ясно по
Коментари Харесай

Предлагаме българско оръжие на Саудитска Арабия

България предлага българско оръжие на Саудитска Арабия, стана ясно по време на визитата в София на министъра на стопанската система и планирането на кралството Фейсал бин Фадел Алибрахим.

Външната министърка Теодора Генчовска (ИТН) е поканила представители на Саудитска Арабия да посетят Международното ревю за отбранителни артикули и услуги " Хемус 2022 " в Пловдив, което ще обезпечи платформа за европейски и интернационалните компании да показват своите нововъведения пред необятна публика от целия свят и ще даде опция за контакти с нови сътрудници, оповестяват от Министерство на външните работи.

Саудитска Арабия е въоръжена най-вече с американска и западноевропейска техника, само че през 2021 година подписа контракт с Русия за лично произвеждане автомати " Калашников ", с които въоръжава своите специфични сили и военните си групировки в Йемен. Кралството употребява и съветски ръчно портативни гранатомети.

По данни на Междуведомствената комисия за експортен надзор и неразпространение на оръжията за всеобщо заличаване към министъра на стопанската система през календарната 2019 година (за този интервал е последният обществен отчет на институцията) България е изнесла оръжие за 45 519 971 евро за Саудитска Арабия.

Според държавния пресцентър министър председателят Кирил Петков (ПП) е разговарял с госта по по-миролюбиви тематики - съдействие в стопанската система, високите технологии, нововъведенията и вложенията.

" Отбелязано беше също по този начин, че Саудитска Арабия може да помогне за енергийната диверсификация на България и Европа ", написа в прессъобщението на Министерски съвет.

Кой от двамата го е отбелязал и какво има поради пресцентърът не счита за належащо да заяви.

Генчовска пък обсипала с похвали " амбициозните проекти на престолонаследника и вицепремиера принц Мохамед бин Салман, обединени в концепцията " Визия 2030 ", целящи модернизацията на Саудитска Арабия ".

Днес сутринта Петков не се яви в Народното събрание за парламентарен надзор, което провокира скандал от страна на ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР