България празнува - преди точно 115 години с манифест, от

...
България празнува - преди точно 115 години с манифест, от
Коментари Харесай

Денят на независимостта: 115 години от историческия манифест във Велико Търново

България чества - преди тъкмо 115 години с манифест, от църквата Св. " Четиридесет мъченици " във Велико Търново княз Фердинанд отхвърля политическата и финансовата взаимозависимост от Османската империя, а България става самостоятелна и равноправна европейска страна.

Стотици се събраха пред храма " Св. 40 мъченици ", с цел да чуят манифеста, с който преди 115 години княз Фердинанд афишира България за без значение царство.

" Прогласявам съединената на 6 септемврий 1885 година България за без значение Българско Царство и дружно с народа си надълбоко имам вяра, че този ми акт ще откри утвърждението на Великите Сили и съчувствието на целия образован свят. Да живее свободна и самостоятелна България! Да живее Българският Народ! ".

" Това е изключителна дата, извънреден празник, защото страната ни от княжество става царство, към този момент сме на равно с останалите европейски страни и можем да се усещаме горди европейци ".

" Независимостта е в духа, в съзнанието на индивида. От това по-хубаво няма, по-ценно няма. "

" Да сведем глави в символ на благодарност и респект към първостроителите на модерна България, които ни завещаха един образец, образец за единение, образец за това по какъв начин се печели национална идея в най-тежките и най-преломни бъднини на България. И по тази причина през днешния ден, 115 години по-късно, е светотатство да си приказваме на наши и ваши ", съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова.

Независимостта не е единствено държавнически акт, само че и положение на духа, отговорност на всеки един от нас, споделят историците.

" Това зависи колкото от политиците и тяхното предпочитание и патриотична отговорност да бъдат до хората, толкоз и от хората, които ги избират. Все отново не би трябвало да забравяме и нашите отговорности ", разяснява историкът проф. Петко Петков, ВТУ " Св. Св. Кирил и Методий ".

" Независимостта и васалитета са две положения на духа. Състояния, при които човек поема отговорност за себе си, а не султана, императора или основния секретар да дават отговор за него. Тоест независимостта е основаването на жители, които могат да носят отговорност за себе си ", сподели още историкът проф. Милко Палангурски, ВТУ " Св. Св. Кирил и Методий ".

Венци и цветя на благодарност бяха поднесени на Пирамидата на Независимостта на хълма Царевец и Паметника " Майка България ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР