На 22 септември 1908 г. княз Фердинанд обявява България за

...
На 22 септември 1908 г. княз Фердинанд обявява България за
Коментари Харесай

Велико Търново е център на тържествата за Деня на независимостта

На 22 септември 1908 година княз Фердинанд афишира България за без значение царство с манифест, произнесен в църквата " Св. Четиридесет мъченици " в старопрестолния град Велико Търново. Този акт трансформира България в пълноценна и равноправна европейска страна. Днес означаваме 115 години от историческия ден.



На хълма " Царевец " към този момент завърши формалната гала по издигането на националното знаме. Тържествата във Велико Търново започнаха рано сутринта от църквата " Св. Четиридесет мъченици ", където преди 115 години е прочетен за първи път манифестът, с който страната ни е провъзгласена за без значение царство.

- Независимостта за мен е едно доста ярко възприятие в сърцата на хората и като цяло в сърцето на някой, който го реализира и доста рядко хората могат да станат самостоятелни, тъй като това би трябвало и да се поддържа като правиш избрани неща.



" Манифестът приключва с думите: " Да живее свободна и самостоятелна България ". А свободата и независимостта са качества, присъщи и витално нужни на една страна, без значение от историческите условия ", сподели Йордан Райков - преподавател по история.



фотоси: Българска телеграфна агенция

От църквата празничното шествие се насочи към хълма " Царевец ". На тържествената гала слово произнесе вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя назова политиците, които със златни букви са градили най-новата българска история " далновидни, смели мъже, които в този момент дават образец на актуалните политици ".

" Много е дълга българската история и българската памет, само че тази памет не разделя, тя сплотява. Затова през днешния ден, 115 години по-късно е светотатство да си приказваме на наши и ваши, на фоби и фили, да се разделяме на изменени и не изключително изменени ", акцентира вицепрезидентът Илияна Йотова.

Вижте повече в директното включване на Зорница Илиева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР