България понастоящем отговаря на три от четирите икономически критерия, необходими

...
България понастоящем отговаря на три от четирите икономически критерия, необходими
Коментари Харесай

Никоя страна, включително и България, не е готова да приеме еврото, обяви еврокомисията

България понастоящем дава отговор на три от четирите стопански критерия, нужни за приемането на еврото: критериите, свързани с ценовата непоклатимост, с обществените финанси и с дълготрайните лихвени проценти. България не извършва критерия за обменния курс, а законодателството в страната не е изцяло съвместимо с Договора за действието на Европейския съюз. Последното е годно и за всички останали, които не са приели еврото, като се изключи Хърватия.

Това се показва в оповестения през днешния ден отчет за конвергенцията за 2018 година, в който се прави обзор на напредъка на страните членки към въвеждането на еврото. Разбира се, че никоя страна не дава отговор на всички критерии. В него се прави оценка дали страните членки, които към момента не са постигнали нужните условия за въвеждане на еврото и на негова база Съветът на Европейски Съюз взема решение дали дадена страна членка извършва изискванията за присъединение към общия валутен съюз. Докладът проучва напредъка на България, Полша, Румъния, Унгария, Хърватия, Чехия и Швеция.

На процедура България няма по какъв начин да отговори на критерия за обменния курс, тъй като, както е посочено и в отчета, тя не е в механизма ERM II, прочут още като чакалня за еврозоната. Затова е и посочено, че нито една от прегледаните в документа страни не извършва този аршин.

Посочва се и че в Закона за Българска народна банка има редица дефекти като този за обстановките, в които може да бъде освобождаван шефът, както и не е приложена признатата от Европейската централна банка възбрана за парично финансиране и олихвяване на държавните депозити от националните централни банки. Комисията обаче показва, че ръководещите в България са поели ангажимент в границите на 2018 година да създадат нужните ремонти в Закона за Българска народна банка.

Предстои и Европейската централна банка да оповести отчета си по тематиката. Междувременно в България идват представители на няколко институции, с цел да се разиска желанието на страната да влезе в по този начин наречената чакалня на еврозоната.

Никой не дава отговор на критериите

За Румъния се показва, че понастоящем дава отговор на един от четирите стопански критерия: критерия, обвързван с обществените финанси. Румъния не извършва критериите за ценовата непоклатимост, за обменния курс и за дълготрайните лихвени проценти, а законодателството в страната не е изцяло съвместимо с контракта.

"...от нашия отчет за конвергенцията е видно, че България към този момент извършва номиналните критерии от Маастрихт по отношение на ценовата непоклатимост, обществените финанси и конвергенцията на дълготрайните лихвени проценти. Приветстваме актуалната работа на българските органи за включване във валутния механизъм (ERM II), тъй че да бъде изпълнен и критерият за непоклатимост на валутния курс ", разяснява, представен от комисията Валдис Домбровскис, заместник-председател на комисията, отговарящ за еврото и обществения разговор, а също по този начин и за финансовата непоклатимост, финансовите услуги и съюза на финансовите пазари.

Пиер Московиси, комисар по икономическите и финансовите въпроси, назовава осъществяването на критериите за конвергенция приемния изпит за присъединение към еврозоната. " Към момента нито една от седемте оценени страни членки не дава отговор на всички правни условия за такова присъединение. В същото време една от основните поучения от последните две десетилетия е, че с цел да се подсигурява сполучливото членуване на страните в еврозоната, действителната икономическа конвергенция е също толкоз значима, колкото и номиналната ", показва той.

Препоръчва на страните, които желаят да се причислят към еврозоната, да работят интензивно за повишение на продуктивността, увеличение на вложенията, възстановяване на ситуацията със заетостта и превъзмогване на неравенствата. Комисията има подготвеност да окаже подпомагане, в това число посредством новия бюджетен инструмент, който ще представим идната седмица ", добавя Московиси.

Еврокомисията прави оценка, че инфлацията в България е в границите на критериите на еврозоната макар покачването й през последните две години и предвижда да остане под референтното равнище. Риск по тази линия са международните цени на храните и горивата.

Отчитат се постепенният растеж на стопанската система и приходите, което подтиква потреблението, което също се чака да продължи да пораства.

Пазарът и продуктивността на труда не престават да се възвръщат. Посочва се, че регистрираните бюджетни остатъци през последните две години в огромна степен се дължат на по-малкото обществени вложения от в началото плануваните. Посочва се, че във връзка с конкурентоспособността на българската стопанска система картината е смесена, само че се отбелязва, че стопанската система е добре интегрирана с тази на еврозоната през търговията и вложенията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР