България получи 80 640 дози от нова ваксина срещу COVID-19,

...
България получи 80 640 дози от нова ваксина срещу COVID-19,
Коментари Харесай

Пристигнаха 80 640 дози от новата ваксина срещу Covid-19

България получи 80 640 дози от нова ваксина против COVID-19, оповестиха от Министерството на здравеопазването.

Тя работи против подварианта XBB 1.5 на Омикрон. Прилагането на новите ваксини стартира от 27 септември. Те са предопределени за лица от 12 година нагоре и са налични в Регионалните здравни инспекции (РЗИ) в страната.

В началото на идната седмица е планувана и доставка на ваксини за деца сред 6 месеца и 11 години в склада на „ Бул Био – НЦЗПБ “ ЕООД, които също ще се дават на РЗИ.

Министърът на опазването на здравето утвърди и рекомендациите на Националния експертен съвет по имунизации за имунизация против COVID-19 през идния есенно-зимен сезон. Тя се предлага за хора на възраст на и над 60 години, хора с хронични болести (диабет, сърдечни болести, белодробни болести и др.), без значение от възрастта, имунокомпрометирани (напр. хора с HIV, трансплантирани и др.), бременни жени; медицински персонал; консуматори и личен състав на обществени институции.

Вариантна ваксина против COVID-19 може да получи и всеки различен, изявил предпочитание да бъде имунизиран, който не попада в посочените групи. Ваксината е показана за лица от шест месечна възраст нагоре, без значение дали са имунизирани досега или преболедували. Прилага се в единична доза, като изключение са децата под пет години, които, в случай че не са преболедували или имунизирани досега, се ваксинират с три дози. 

При лицата от посочените нагоре групи Националният експертен съвет предлага и използването на ваксина против сезонен грип. Противогрипна ваксина може да бъде сложена по едно и също време с имунизацията против COVID-19, като двете ваксини се инжектират на разнообразни места. Възможно е имунизациите да бъдат сложени и поотделно, при две обособени визити при лекаря, като в този случай не е належащо да се съблюдава избрана последователност, както и закрепен период сред двете ваксини.    
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР