България, Полша, Словакия, Чехия, Естония, Латвия и Литва ще получат

...
България, Полша, Словакия, Чехия, Естония, Латвия и Литва ще получат
Коментари Харесай

България получава допълнително милиони евро от ЕК за украинските бежанци

България, Полша, Словакия, Чехия, Естония, Латвия и Литва ще получат в допълнение общо 100 милиона евро за бежанците от Украйна, заяви през днешния ден Европейската комисия.

Държавите ще разполагат с тези средства за продължение на грижата за бежанците и за обезпечаване на храна, транспорт и краткотрайното им настаняване. Предвижда се средствата да доближат до цивилен организации и локалните управляващи, се показва в известие на комисията.

Европейска комисия прецизира, че ще отпуска средствата съгласно постигнатите резултати, а не съгласно действителните разноски. Европейска комисия добавя, че още 52 милиона евро ще бъдат обезпечени за условия за настаняване на бежанците, за лекарска и психическа помощ. Отбелязва се, че Полша, Румъния, Унгария, Словакия и Чехия към този момент са получили за същите цели общо 248 милиона евро.

Говорител на Европейска комисия през днешния ден уточни, че до момента Европейски Съюз е обезпечил 3,1 милиарда евро военна помощ за Украйна. Тази сума не включва поддръжката, предоставена на двустранно ниво от страните в Европейски Съюз.

В отговор на въпрос за опцията за бъдещи мирни договаряния представителят разясни, че Европейски Съюз би подкрепил всеки, който може да повлияе за постигането на мир. По неговите думи съветският президент Владимир Путин би трябвало да спре войната допустимо най-скоро.

Комисията прикани през днешния ден Русия да премисли решението си и да се върне към договорката за експорт на украинско зърно през Черно море. Според Европейска комисия дейностите на Москва може да доведат до задълбочаване на продоволствената рецесия. Европейски Съюз и Организация на обединените нации съгласуват идващите си решения по този въпрос, съобщи представителят на Европейска комисия. Той посочи, че до момента по така наречен коридори на съпричастието от и към Украйна са били пренесени 29 милиона тона артикули.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР