България, Полша, балтийските страни и други източноевропейски членки на НАТО

...
България, Полша, балтийските страни и други източноевропейски членки на НАТО
Коментари Харесай

България, Полша и Балтика искат консултации в НАТО по член 4 от договора

България, Полша, балтийските страни и други източноевропейски членки на НАТО се позоваха през днешния ден на член 4 на контракта на алианса (Вашингтонския договор) за започване на съвещания сред страните членки поради офанзивата на Русия против Украйна.

Северноатлантическият съвет ще организира тези съвещания, заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.

„ Страните се съветват дружно, когато, по мнението на някоя от тях, териториалната целокупност, политическата самостоятелност или сигурността на която и да е от страните е застрашена “, се споделя в член 4 от Северноатлантическия контракт.

Според уеб страницата на НАТО консултацията по член 4 може да докара до групови дейности сред 30-те държави-членки.

Уебсайтът споделя, че член 4 е бил употребен шест пъти до момента в 73-годишната история на НАТО. Последно на него се е позовала Турция през февруари 2020 година, откакто десетки турски бойци бяха убити при нахлуване от сирийските държавни сили в следени от опозицията региони на Северна Сирия.

Турция се е позовала на член 4 още четири пъти: един път през 2015 година, с цел да осведоми алианса за своя отговор на терористичните офанзиви в страната; два пъти през 2012 година, откакто турски боен аероплан беше свален в Северна Сирия и откакто турски цивилни бяха убити от сирийски обстрел; и през 2003 година, когато Турция изиска помощ от съюза, с цел да отбрани популацията си от всевъзможни последствия от войната в прилежащ Ирак.

В два от тези случаи НАТО отговори с военна помощ, като изпрати ракетни батареи " Пейтриът " за отбрана против сирийски офанзиви през 2012 година и като изпрати самолети и ракетни батареи в Югоизточна Турция по границата с Ирак през 2003 година

Полша се базира на член 4 през 2014 година след предходната съветска експанзия в Украйна. Това докара до подсилване на силите на НАТО по източния му фланг.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР