България подкрепя започването на преговори на Албания с ЕС без

...
България подкрепя започването на преговори на Албания с ЕС без
Коментари Харесай

`България казва безусловно ``да`` за начало на преговорите на Албания с ЕС` |

България поддържа започването на договаряния на Албания с Европейски Съюз без условия. Албания ще прати взвод, който ще се включи в многонационалната бойна група на НАТО в България. 

Това съобщи президентът Румен Радев по време на пресконференция с албанския си сътрудник Илир Мета в Гербовата зала на " Дондуков " 2. Мета, който дойде за двудневно посещаване в България, бе посрещнат от президента пред катедралата " Св. Александър Невски ". Под съпровода на Гвардейския духов оркестър двамата поставиха венец пред паметника на Незнайния боец.

Румен Радев заяви, че е разговарял с Илир Мета по голям брой значими за двете страни въпроси - укрепването на сигурността в района, усилването на комерсиалния и културно-образователен продан сред България и Албания и интеграцията на Западните Балкани в Европейски Съюз.

" България споделя абсолютно " да " за начало на договарянията. Албанската страна предприе дълбоки промени, трудни, само че с неизменност във всички значими области, като се почне от правосъдната система и се стигне до стопанската система и отбраната на малцинствата. Вие знаете господин президент, че България постоянно е подкрепяла интеграцията на Западните Балкани и сме обръщали внимание на Европейски Съюз върху този развой ", съобщи Радев след диалога на двамата президенти " на четири очи ". 

Радев приветства решимостта на Албания да прати взвод, който да се включи към многонационалната бойна група на НАТО в България .

" Това е извънредно значимо, тъй като символизира единството и решимостта на НАТО дружно да противостоим на всички закани. Очакваме взводът най-скоро да дойде в България и да се включи в тази многонационална група ", сподели Радев. 

" Радостната вест е, че най-накрая имаме директна въздушна връзка сред Тирана и София. Това е доста добра вест за бизнеса и всички студенти, за обмена на младежи и се надявам, че и двете страни ще работим да изградим допустимо по бързо културно-информационни центрове в София и Тирана. Това ще даде опция nа двата народа за съдействие в културата и образованието ", съобщи българският държавен глава. 

По време на срещата двама президенти са разискали обстановката в Украйна. Двамата са осъдили " братоубийствената война в Украйна " и приканват за преустановяване на огъня и без значение интернационално следствие на " зверствата в Буча за най-бързото определяне на отговорните и тяхното наказване ". 

Албанският президент Илир Мета благодари на Радев за топлото посрещане и съобщи, че връзките сред България и Албания " постоянно са били доста положителни ".

" Винаги сме били покрай България и в този момент сме покрай България както в никакъв случай до момента. Приветстваме всички старания на вашата страна като значим член от НАТО. Благодаря Ви господин президент, за поддръжката, която ни оказвате, с цел да имаме един позитивен старт на договарянията за участието в Европейски Съюз, както и на Република Северна Македония.  Това е потребен стратегически метод в европейската тактика, с цел да бъдат дадени позитивни сигнали на всички нации в района ", сподели Мета. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР