България подкрепя усилията на Анкара за присъединяване към Европейския съюз“,

...
България подкрепя усилията на Анкара за присъединяване към Европейския съюз“,
Коментари Харесай

Мария Габриел: България подкрепя усилията на Турция за членство в ЕС

„ България поддържа напъните на Анкара за присъединение към Европейския съюз “, съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел на взаимна конференция с турския ѝ сътрудник Хакан Фидан в Анкара, съобщи  БТА.

Те сложиха акценти върху насърчаването на младите гении да останат и да се развиват у нас

Габриел дойде през днешния ден на посещаване в турската столица. Тя посочи, че като прилежащи страни и сътрудници в НАТО България и Турция имат отговорност за запазване и поддържане на сигурността и стабилността в Черноморския район. Вицепремиерът добави, че по време на диалозите с Фидан са били разисквани стратегически тематики и такива, свързани с общ интерес.

„ България, като страна членка на Европейски Съюз, поддържа напъните на Анкара по нейния европейски път ”, уточни Габриел.

Обсъдено е присъединението на България към Програмата на Съединените щати за безвизово пътешестване

Тя благодари на турските представители за това, че дружно ще се работи за популяризирането на положителните образци в границите на европейския път на Турция, като даде за образец европейските академични алианси в Турция, както и климатично неутралните интелигентни градове.

„ Мисля, че дружно ще създадем по този начин, че позитивните образци, положителните, сполучливите истории, дружно с напъните за още по-добро съдействие сред България и Турция, да могат освен да бъдат забележими за нас и за нашите жители, а да доближат до Европа и целия свят ”, акцентира българският външен министър.

За да продължим с целите - Шенген, еврозона, България би трябвало да е сътрудник, който задава посока, сподели тя

„ Благодаря за грижата за нашите сънародници. Сътрудничеството ни ще продължи и в тази посока. Отвъд стратегическите тематики, оттатък огромните промени, няма нищо по-силно от съдействието сред България и Турция, от човешкия контакт, който в никакъв случай не може да бъде сменен. Във времето този контакт е устоял на тествания. Да, изправени сме и в този момент пред провокации, само че положителното съдействие сред България и Турция може да ги трансформира във благоприятни условия ”, добави Габриел.

Вицепремиерът ни благодари на Хакан Фидан за срещата в Анкара и го предложения на посещаване в България.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР