България подкрепя европейската интеграция на Черна гора. Това потвърди президентът

...
България подкрепя европейската интеграция на Черна гора. Това потвърди президентът
Коментари Харесай

България е готова да помага на Черна гора с натрупания опит по пътя към ЕС

България поддържа европейската интеграция на Черна гора. Това удостовери президентът Румен Радев. Той е на публично посещаване там по покана на своя сътрудник Мило Джуканович. Двамата президенти са единомислещи, че е от основно значение да има добра съгласуваност сред страните от района.

България и Черна гора споделят общото виждане, че европейската вероятност за Югоизточна Европа е основен фактор за реализиране на непоклатимост, сигурност и разцвет на района.

" Тук съм, с цел да потвърдя безапелационната поддръжка на моята страна към Черна гора в нейния европейски път. Мога да споделя със удовлетворение, че Черна гора е най-напредналата страна в процеса на разширение на Европейски Съюз и със удовлетворение ще чакаме в скоро време да ви приветстваме като пълностоен член на европейското семейство. Високата поддръжка на черногорските жители за участието в Европейски Съюз е най-сигурният поръчител за триумфа по този път и за неутрализация на всевъзможни опити за външно вмешателство в процеса на европейската интеграция ", съобщи Румен Радев.

България е подготвена да оказва помощ с насъбрания опит по пътя към Брюксел.

" България е подготвена да оказва помощ с експертиза за подсилване на институционалния потенциал на Черна гора за решение на всички значими въпроси освен в процеса на присъединение, само че и по-късно - за пълноценната интеграция в Европейски Съюз ", съобщи Радев.

" Ценим поддръжката, която България оказва на Черна гора в другите стадии от нашия договарянията развой за участие в Европейски Съюз. България е споделяла и споделя проблемите, с които се е сблъсквала ", сподели Мило Джуканович - президент на Черна гора.

Най-голямата инвестиция за мира и стабилността в Европа е интеграцията на Западните Балкани, акцентира Мило Джуканович. Общо е мнението, че в изискванията на рецесии, в които живеем, залогът за триумф е единодушие, взаимност и взаимоотношение сред всички страни в района.

" Обсъдихме с президента Джуканович какъв брой значимо е нашите две страни да поемат своята роля и отговорност, бидейки от двата края на предизвикателния балкански район. Да градим устойчиви връзки и съдействие, тъй като в случай че ние потвърждаваме всеки ден, че бидейки на двата края на Балканския полуостров, ние можем да реализираме триумфи в нашето съдействие, това значи, че всички страни от района, макар провокациите, могат да го вършат ", съобщи Румен Радев.

Радев и Джукатович имат вяра, че районната съгласуваност е от основно значение.

" Да подобрим шосейна съгласуваност, въздушни връзки сред нашите страни, цифрова съгласуваност, с цел да можем да разгърнем най-важното – обмена на хора, на планове, капитали, начинания сред нашите две страни. Убеден съм, че при една по-добра съгласуваност ще имаме доста бързо и то съществени резултати в туризма, в стопанската система и изключително значимо в образованието ", съобщи Румен Радев.

Президентите показаха вяра, че в скоро време ще се събере взаимната икономическа комисия, която да отвори нови хоризонти за съдействие сред бизнеса на двете страни.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР