България подготвя нови мерки с цел да осигури пълноценната интеграция

...
България подготвя нови мерки с цел да осигури пълноценната интеграция
Коментари Харесай

Министър Шалапатова: България подготвя мерки за пълноценна интеграция на украинските граждани

„ България приготвя нови ограничения за да обезпечи пълноценната интеграция на украински жители в обществото. Те би трябвало да почувстват освен че са предпазени, само че и че са изцяло признати в страната ни “ , сподели министърът на труда и обществената политика Иванка Шалапатова на среща с посланика на Украйна Олеся Илашчук .

Мерките ще включват действия за интеграция на пазара на труда, поддръжка за образованието на децата, образование на възрастни хора, както и благоприятни условия за обществено подкрепяне , изясни заместник-министър Гинка Машова, която също взе участие в диалога дружно с специалисти от Агенцията по заетостта, Агенцията за обществено подкрепяне и Държавната организация за протекция на детето.

Предвиждат се и законодателни ограничения за гарантирането на правата на непридружените деца от Украйна . За интервала от януари до юни 2023 година дирекции „ Социално подкрепяне “ в страната са работили по 24 случая на непридружени деца – бежанци от Украйн а, по отношение на които са били подхванати ограничения за протекция.

„ Присъствието на украински жители е благосъстояние за България. Всички структури на Министерството на труда и обществената политика подхождат с голямо почитание към техните права. Нашата цел е да осигурим най-хубав старт в живота на украинските деца. Ще предприемем ограничения, ориентирани и към общественото включване на възрастните хора “ , сподели министър Иванка Шалапатова.

На 62 души от Украйна е отпусната месечна финансова поддръжка по Закона за хората с увреждания, добави тя.

Заместник-министър Машова акцентира, че България е направила промени в Закона за поощряване на заетостта, които дават опция украинците с краткотрайна протекция да употребяват всички ограничения и стратегии за претовареност , на които имат право и българските жители. Данните на Агенцията по заетостта демонстрират, че в интервала 1.03.2022 година – 31.10.2023 година близо 6000 украинци са намерили работа с поддръжката на бюрата по труда. От тях над 3500 са почнали да се трудят по план „ Солидарност “.

Украинският дипломат благодари за напъните и подхванатите ограничения за акомодацията и интеграцията на украинските бежанци в България. Министър Иванка Шалапатова и Олеся Илашчук разискаха и опцията за бъдещи взаимни начинания за обезпечаване на по-добра грижа и пълноценно включване в обществото на възрастните хора и децата.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР