България почете 9 май - Деня на победата и на

...
България почете 9 май - Деня на победата и на
Коментари Харесай

България почете Деня на победата и на Европа

България уважи 9 май - Деня на успеха и на Европа. По случай 77-та годишнина от успеха над фашизма политици, общественици и жители обсипаха с цветя и венци Паметника на незнайния войник в София. Сред тях бяха вицепримиерът и министър на стопанската система и промишлеността и водач на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Заедно със зам.-председателя на Народно събрание Кристиан Вигенин и с ръководителя на ПГ " Българска социалистическа партия за България " Георги Свиленски тя се поклони пред саможертвата на починалите за свободата на България. Венец пред мемориала сервираха и президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова.
Видинчани се включиха в " Безсмъртният полк ", проведена от Руски клуб " Видин - 2002 ". Шествието приключи с поклонение и поднасяне на цветя пред паметните плочи на заровените на видинска земя 140 съветски бойци и офицери от Трети украински фронт. Инициативата се организира и в доста други градове на страната, където беше маркиран Денят на успеха и на Европа

От Паметника на незнайния войник потегли обичайното спокойно шествие " Безсмъртният полк ". Стотици хора носеха портрети на свои починали родственици в антифашистката битка. Те се насочиха към Паметника на Съветската войска като развяваха българското и съветското знаме. Пред мемориала в Борисовата градина хората бяха посрещнати от двайсетина души, които скандираха " фашисти " и " червени отпадъци ". Двете група влязоха в спречкване, което прерасна в пердах. Един от участниците в самодейността " Безсмъртният полк " беше ударен с дървена ръкохватка на знаме, а стара жена беше повалена на земята. До съществени конфликти не се стигна с помощта на кордона от служители на реда.
Пред мемориала бяха членове на ПГ " Българска социалистическа партия за България ", на управлението на Горско стопанство на Българска социалистическа партия в София и общински съветници. Слово произнесе Станислав Младенов, член на ИБ на столичната организация на левицата. Цветя пред Паметника на Съветската войска сервира и съветският дипломат у нас Елеонора Митрофанова. " Денят на успеха е заветен за руснаците. Почти няма семейство, което да не е наранено от войната. Днес следим невиждана по своя мащаб акция по пренаписване на историята ", акцентира дипломатът и напомни, че хитлеристка Германия е основала концентрационни лагери. " В Деня на успеха над нацизма ние се борим за нова победа. Пътят към нея е сложен, само че не се съмняваме, че ще победим. Неонацизмът надига глава в редица европейски страни ", съобщи Митрофанова и благодари, че пазим съветските монументи и гробове.
Рано сутринта стана ясно, че едната от фигурите на Паметника на Съветската войска е оцветена благодарение на дрон с цветовете на украинското знаме - жълт и наследник. Надписът " На руската войска освободителка " беше задраскан с червен спрей, само че беше бързо измит. На 4 и 5 май деятели пробваха да опаковат паметника с български и украински флагове, само че бяха спрени от полицията.
По случай Деня на Европа знамето на Европейския съюз беше издигнато пред президентската институция. Преди началото на тържествената гала Румен Радев одобри почетния часовой на Националната гвардейска част.
Вярвам, че Европа ще показва своята мощ и единение, тъй като единствено дружно можем да се оправим с провокациите и да излезем от тях още по-сплотени, написа в обществената мрежа министър председателят Кирил Петков във връзка Деня на Европа. По думите му основите на обединена Европа са сложени от същински визионери, претърпели ужаса на двете международни войни, разделянето и голямата човешка тъга. Но те имаха куража да загърбят болката и реваншизма, да погледнат самоуверено напред в бъдещето и да слагат началото на единението, показва министър председателят.

Корнелия Нинова:
Да бъдем признателни на героите и да градим мощна Европа

Да бъдем признателни на героите и да градим мощна Европа, съобщи вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността и водач на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, откакто сервира венец на Паметника на Незнайния войник.
" Днес свеждаме глава пред хилядите, дали живота си в битката против хитлерофашизма. Техният героизъм направи вероятен и днешния ден на Европа. Нека на този ден не се разделяме и противопоставяме. Да бъдем признателни на героите и да градим единна и мощна Европа ", прикани Нинова.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР