България отхвърли обвиненията на Русия и на свой ред я

...
България отхвърли обвиненията на Русия и на свой ред я
Коментари Харесай

Недопустимо за нарушители на международното право. Кабинетът отговори на заплахите на Русия заради паметника

България отхвърли обвиняванията на Русия и на собствен ред я подлага на критика за " тежки нарушавания на интернационалното филантропично право и правата на индивида " поради войната в Украйна. Това излиза наяве от позиция на Министерския съвет във връзка нападките и заканите на Русия във връзка демонтажа на Паметника на Съветската войска (ПСА) в София.

Новината идва, откакто във вторник говорителката на външното министерство на Москва Мария Захарова заплаши София, че „ ще би трябвало напълно да заплати следствията от това срамно решение “ и че с „ с лека ръка на фашистващите евроатлантици монументът безусловно се изпраща на бунището на историята “.

Във вторник на паметника. Това провокира в негова отбрана.

Свободна Европа изпрати въпроси до Министерския съвет и Министерството на външните работи за това каква е позицията на страната във връзка думите на Захарова и какви дейности ще бъдат подхванати в отговор.

„ Сравнението с „ нацизъм “ и „ расизъм “ е неприемливо от страна на страна, която и сега прави тежки нарушавания на интернационалното филантропично право и правата на индивида, а нейни ръководители са оповестени за търсене от Международния углавен съд “, пишат от държавната пресслужба. В позицията се споделя още, че „ обвиняванията в нацизъм са добре познати от времето преди неоправданата военна експанзия против Украйна “.

Освен опасността от Русия, демонтирането на ПСА провокира и остри реакции от страна на президента Румен Радев и проруските партии Българска социалистическа партия и „ Възраждане “. В четвъртък дружно с „ ИТН “, те, а като причина бяха посочени премахването на паметника и измененията в конституцията.

Решението за преместването на паметника е взето още при започване на 90-те години от Столичния общински съвет (СОС). Досега обаче то по този начин и не беше стартирано.

. През лятото регионалната администрация задейства процедурата по премахването. По думи на регионалната шефка на София област Вяра Тодева монументът би трябвало да бъде отхвърлен в границите на 59 дни.

Паметникът на Съветската войска е издигнат 10 години след нахлуването на Червената войска в България. Това се случва в края на Втората международна война, когато Съюз на съветските социалистически републики афишира война на страната. Малко по-късно се прави деветосептемврийският прелом, с който идва комунистическата власт.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР