България отбеляза 6 май - Денят на храбростта и българската

...
България отбеляза 6 май - Денят на храбростта и българската
Коментари Харесай

Как България отбеляза 6 май - Денят на храбростта и българската армия

България означи 6 май - Денят на храбростта и българската войска. Днес честваме и над 220 000 българи, които честват на Гергьовден! На днешния ден представителните гвардейски елементи заеха позиция и беше отслужен водосвет на бойните флагове

С респект към починалите за свободата на България бяха поднесени венци пред паметника на Незнайния боец. 20 топовни салюта оттекнаха на фона на националния химн, съобщи

След водосвета президентът поздрави българската войска.

„ Войската ни постоянно е била стожер на държавничеството и на народа ни в дни на най-тежки тествания. Тя е школа за смелост и патриотизъм”, съобщи Румен Радев.

Премиерът също поздрави военнослужещите и жителите в особено послание.

„ Въпреки компликациите, нашите опълченци, армията и жителите в никакъв случай не са се помирявали с несправедливостта, не са стояли безучастни и не са се прекланяли в лицето на агресора”, съобщи Кирил Петков.

Въпреки неналичието на церемониал десетки жители се събраха на Паметника на незнайния боец, с цел да проследят тържествената гала.

На празника обаче не бяха подминати проблемите пред българската войска.

„ Модерната техника е част от решението за привличане на фрагменти в армията. Българската войска би трябвало да влезе в 21 век”, съобщи министърът на защитата Драгомир Заков.

„ Поддържането на мира има цена!”, разяснява адмирал Емил Ефтимов.

Въпреки неналичието на запаси, армията ни е в отлична подготовка, подсигурява началникът на защитата.

Без церемониал, само че с демонстрации мина празника в цялата страна. Спецсилите демонстрираха антитерористична интервенция в Црънча, а в Ново село многонационална бойна група показва качествата на сухопътните войски.

На полигона в Црънча силите за специфични интервенции демонстрираха всички тактически начини за командосите. Над 200 военни демонстрираха на място скокове с парашут и неутрализиране на терористи в обитаемо място.

„ Много моменти изискват изключителни старания, точност за нашите военнослужещи в една доста рискова обстановка”, изясни генерал-майор Явор Митев, пълководец на Силите за специфични интервенции.

Военните демонстрираха и новата си техника – бронирани коли. За първи път бяха показани и най-новите попълнения в редиците на спецсилите – 4 бойни кучета.

Едва на година и два месеца белгийската овчарка Мак към този момент може да обезврежда терористи.

За първи път на 6 май сухопътните войски не вземат участие в церемониал. Професионалният си празник обаче означиха дружно с бойната група на НАТО в България и демонстрираха тактически умения за водене на пердах на полигона.

За първи път в демонстрациите по случай празника на Българската войска участваха американски военнослужещи от рота "Страйкър ". А командирът на сухопътните войски избра празника, с цел да напомни, че армията има потребност от рационализация.

„ Зенитни средства, артилерия - би трябвало да бъдат осъвременени бойните машини на пехотата. Времето за вайкане и кършене на пръсти по какъв начин модернизацията на сухопътните войски е закъсняла – свърши предходната година. Точка! Трябва да стартираме да вършим нещо по въпроса”, изясни майор Михаил Попов.

С демонстрацията на сухопътните сили завърши и представянето на въоръжените сили на страната вместо обичайния церемониал в София на жълтите павета.

Точно в 12:00 часа пред Президентството беше осъществена тържествена промяна на почетния гвардейски часовой. Част от церемонията бяха демонстрациите на хватки с оръжие.

Смяната на караула е знак на държавността и датира от 2003 година. Националната гвардейска част е основана с декрет на княз Александър Първи Батенберг в края на 12 век. От тогава е и традицията да се слага почетна стража пред всички значими институции в страната.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР