България остава засега в периферията на икономическата криза и рецесията

...
България остава засега в периферията на икономическата криза и рецесията
Коментари Харесай

Емил Хърсев: Оставаме в периферията на кризата, прогнозите за 7% спад няма да се случат

България остава към този момент в периферията на икономическата рецесия и рецесията в международен и европейски мащаб, съобщи финансистът Емил Хърсев пред Нова телевизия. Няма гаранция обаче, че ще останем незасегнати, стопанските системи са свързани и никой не може да остане изолиран - нещата идват по-бавно при нас, само че, въпреки всичко тези 7% спад, с които ни плашеха, няма да се случат в България ", уверено съобщи той.

" Добрата вест е, че нямаме доказано тримесечие със спад. Първото го завършихме с напредък, второто евентуално ще е със спад, само че никога няма да е в границите на този, който Европейската комисия и Световната банка предвидиха ”, сподели още Хърсев.

В момента, в нито един бранш няма прекъсване на работа бранш, а в случай че има браншове, които не могат да работят обикновено, както е в туризма, повода е потреблението, изясни той.

Туризмът има дребен дял в Брутният вътрешен продукт, под 8%, само че това е бранш с доста заети, всмуква работна ръка и е по-голям за безработицата. Вероятно в туризма ще имаме още веднъж освобождение на служащите, само че с ограниченията, които се ползват, съгласно синдикатите са непокътнати 150 хиляди работни места, добави финансистът.

Възможно е наесен да имаме и по-голям брой безработни, тъй като България всмуква безработни от цяла Европа. " Тези, които са умни и хубави, както сами се показват, работещи в чужбина, при първия лъх напразно се връщат у нас и се записват тук като безработни, с цел да получават помощи, тъй като там не могат ", разяснява Хърсев. Бизнесът в България се оправя добре, добави той.

До евакуиране на нов дълг ще се стигне при всички положения, най-малкото, тъй като всички ограничения, които бяха контрактувани по европейската стратегия, са дългови, предвижда финансистът. Освен това при въвеждането на тези ограничения, които са с дълъг небосвод напред и е допустимо някои от тях да бъдат продължение, мъчно е в рецесията да дадеш заден ход и да отмениш мярка, която работи.

Най-страшното, за което предизвестяват сътрудниците икономисти по света, е хаосът, добави Хърсев.  „ Той ражда ужасно безпокойствие. Човекът има потребност от непоклатимост и би трябвало да знае какво се случва ”, заключи той. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР