България остава на последно място по БВП на глава от

...
България остава на последно място по БВП на глава от
Коментари Харесай

България остава последна в ЕС по БВП на човек и през 2021 г.

България остава на последно място по Брутният вътрешен продукт на глава от популацията измежду страните от Европейския съюз и през 2021 година, демонстрира планирана оценка на Национален статистически институт и Евростат. Миналата година индикаторът за страната, измерен през паритета на покупателната дарба, което по план почиства ценовите разлики и дава по точна оценка за стандарта на живот, доближава 17 900 евро. Той пораства с 9% по отношение на 2020 година, само че остава с 45% под междинното равнище за Европейски Съюз. С най-голям Брутният вътрешен продукт на човек са Люксембург и Ирландия - над два пъти по-голям от този на междинния европеец, сочат данните.

Средно за 27-те страни членки на Европейски Съюз Брутният вътрешен продукт на глава от популацията доближава 32 300 евро през 2021 година, което е растеж от 8% на годишна база. След като означи спад през 2020 година, индикаторът възвръща изгубеното през пандемията и е с към 3% над равнището от 2019 година Единствено Испания, Португалия, Кипър и Австрия не съумяват да прескочат стойностите си отпреди ковид. Брутният вътрешен продукт на човек в България също е нагоре по отношение на 2019 година - с малко над 7%.

Оценката цели да направи параленост сред обособените страни, като вземе поради разликите в ценовите нива сред тях, разяснява Национален статистически институт. Ако това не се направи, Брутният вътрешен продукт на страните с по-високи цени би бил надценен за сметка на страните, където цените са по-ниски. На тази база могат по-точно да бъдат съпоставени и размерите на Брутният вътрешен продукт на човек от популацията, като в тази ситуация под евро се имат поради сравними единици покупателна дарба.
Реклама Кой къде е в Европейски Съюз
Дори с изглаждането на тези разлики данните за Брутният вътрешен продукт на глава от популацията доста варират. Сред страните членки на Европейски Съюз най-голям е индикаторът в Люксембург - 89 500 евро - и е със 177% над междинния за Европейски Съюз. Високият резултат значително се дължи на големия финансов бранш на дребното херцогство, което посредством характерния си данъчен режим притегля капитали от целия свят. На второ място със 71 200 евро на човек или 121% над междинното за Европейски Съюз е Ирландия, където също доста много огромни мултинационални (и най към този момент технологични) компании са регистрирани и насочват финансови потоци натам още веднъж поради данъчното отнасяне. Това до известна степен изкуствено раздува стопанските системи на двете страни, като въвеждането на единна световна ставка за корпоративен налог може да понижи това деформиране. Следващите в класацията - Дания, Нидерландия, Швеция, Белгия и Австрия също са над междинното за Европейски Съюз, само че с много по-умерените 20-30%

Именно Ирландия и Люксембург са и страните с максимален годишен растеж на Брутният вътрешен продукт на глава от популацията - с по към 14% нагоре по отношение на 2020 година Изпреварва ги единствено Хърватия с нарастване от 17.7%, което е по-скоро резултат на възобновяване на интонации от COVID-19 туристически бранш.

В дъното на класацията за 2021 година както и през последните години остава България. Ръстът от 9%, въпреки и относително висок, надалеч не доближава да бъдат догонени средноевропейските равнища. На последните места са още Гърция с 35% под междинното за Европейски Съюз, Словакия с 32% и Хърватия с 30%. Румъния е с 27% под междинното за Европейски Съюз, само че напредва относително бързо и през последните години изпреварва Хърватия. Конвергенцията на Брутният вътрешен продукт на глава от популацията, приходите, продуктивността и ценовите нива са значими, въпреки и неофициални условия за безпроблемно приобщаване към еврозоната.
Реклама Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Икономика
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР