България официално подаде документите, необходими за получаването на второто плащане

...
България официално подаде документите, необходими за получаването на второто плащане
Коментари Харесай

България подаде второто искане за плащане по Плана за възстановяване

България публично подаде документите, нужни за приемането на второто заплащане по Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ) на 7 октомври 2023 г.Това стана допустимо откакто в последните три месеца бяха изпълнени над 30 ограничения. Това разрешава да се навакса сериозното закъснение в осъществяването на НПВУ, защото срокът за тези ограничения беше края на 2022 година, само че те не бяха придвижени в точния момент. С подаването още веднъж се отваря достъпът до средства в размер на към 9 милиарда лева за националните вложения от Механизма за възобновяване и резистентност (МВУ), оповестиха от Министерството на финансите.
 
Второто заплащане по Механизма за възобновяване и резистентност е на ориентировъчна стойност от към 1.4 милиарда лева и включва 66 стадии и ограничения за осъществяване, от които 22 са свързани със законодателни промени. Това е най-сложното и най-значително откъм условия заплащане по НПВУ. Актуализирана информация за осъществяването можете да намерите в системата ИСУН, а цялостна информация за стадиите и условията от второто заплащане се съдържа в контракта сред България и Европейската комисия, който можете да намерите тук.
 
От 66 стадия са регистрирани като изпълнени 62 стадия, или 94%. От оставащи неизпълнени стадии, един е обвързван за за понижаване на публични поръчки с един-единствен оферент за 2022 година (етап 243), а различен – с отпадането на план от НПВУ по отношение на липса на инвеститорски интерес в границите на алокирания запас (Интермодален терминал Русе, стадий 193). Другите два стадия са свързани със завършването на социална поръчка за бордово съоръжение на влакове (етап 188) и с приемането на така наречен Закон за несъстоятелността на физическите лица (етап 252), като ще продължат диалозите за опазване на средствата при по-нататъшно осъществяване на двата стадия.
 
Европейската комисия има право да понижи отчасти изплатената сума. Европейската комисия разполага с два месеца за оценка на подаденото искане според член 24 от Регламент 2021/241 за Механизма за възобновяване и резистентност, след което е належащо да се проведат съвещания и с Икономическия и финансов комитет преди да се извърши самото заплащане. За да бъде приключена оценката също по този начин е належащо да бъдат признати подзаконови нормативни рамки свързани със Закона за медиацията, Закона за енергетиката и Закона за силата от възобновими източници, да бъде оповестена процедура за създаване на ВЕИ съоръжения със обвързване за системи за съхранениеq и да бъдат подписани договорите по плана за цифровизация на правата Русe – Каспичан. 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР