България официално откри и в Брюксел председателството си на Съвета

...
България официално откри и в Брюксел председателството си на Съвета
Коментари Харесай

България откри и в Брюксел европредседателството

България публично откри и в Брюксел председателството си на Съвета на Европейския съюз. Това стана с формален концерт, в който участваха Софийската филхармония и звезди като сопраното Соня Йончева и пианиста Людмил Ангелов в най-престижния център по изкуствата в белгийската столица - „ Бозар ", на който участваха над 2000 души.

От българска страна участваха и най-висшите държавници в лицето на президента Румен Радев и министър-председателя Бойко Борисов.

Българският президент цитира стих от полския създател Леополд Стаф в отговор на президента на Европейския съвет Доналд Туск, който цитира Иван Вазов на церемонията в Народния спектакъл.

„ Европа би трябвало да бъде освен рационална, само че и духовна. Обединена Европа е поръчител за мира, а културното завещание е това, което прави континента ни неповторим ", съобщи в словото си президентът Румен Радев при откриването на концерта.

„ Трябва да осъзнаем, че нашият общ дом Европа не е единствено пясък, камък, бетон и стъкло, тя е дух, и таман той е най-солидната основа на дома ни. Европа би трябвало да стане разбираема, в случай че желае да й имат вяра и да я поддържат ", добави президентът Радев.

Премиерът Бойко Борисов пък уточни новите провокации пред председателството ни - да сплотява.
„ Извървяхме сложен път от София до Брюксел, тежък път, години наред. Най-сетне мисля, че всеки българин е благополучен, че освен сме в Брюксел, а председателстваме Съвета на Европейски Съюз ", разгласи Борисов.

" Говорим доста разнообразни езици, само че не се нуждаем от превод за нашата обща просвета. Историята на България е над 1300 години и ние сме единствената страна в Европа, която не е трансформирала името си от основаването си. Вероятно знаете, че страната ни може да бъде класирана на трето място в света след Италия и Гърция във връзка с своето археологическо завещание.

Това, което може би не знаете, е че на нашите български земи траките са правели едни от най-хубавите виновност в Европа ", добави Лиляна Павлова, като посочи, че тези дни в България са специфични, тъй като честват винопроизводителите.

Но траките, с изключение на с виното, са известни и със своята неповторима музика и с Орфей. Ние се гордеем да ви представим нашите най-красиви гласове. " - сподели пък министърът по европредседателството Лиляна Павлова.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР