България одобри дерогация за руски части в АЕЦ Козлодуй“ (обновена)България

...
България одобри дерогация за руски части в АЕЦ Козлодуй“ (обновена)България
Коментари Харесай

Вечерни новини: България ще купува руски части за АЕЦ „Козлодуй“; Командировъчните се вдигат двойно

България утвърди дерогация за съветски елементи в АЕЦ „ Козлодуй “ (обновена)
България утвърди дерогация, с цел да може да купуваме нужните ни материали, аварийни елементи и услуги за АЕЦ „ Козлодуй “ по време на планови годишни поправки. Това стана ясно на брифинг на енергийния министър Росен Христов след извършения Министерски съвет през днешния ден.
Правителството усили двойно командировъчните за страната
Служебният кабинет реши да усили размера на дневните пари при командировка в България – от 20 на 40 лева Промените в Наредбата са утвърдени на днешното съвещание на Министерския съвет. Целта е дневните пари да могат да покриват разноските за храна на фона на инфлацията. 
Национална агенция за приходите търси парцелите на българите в Дубай
Националната организация за приходите (НАП) напълно скоро очаква  управляващите в Дубай да ѝ предадат формален лист на български, които притежават имоти в емирството. В изявление за Българска национална телевизия изпълнителният шеф на НАП Борис Михайлов заяви, че има най-малко 200 души с парцели в Дубай, като за 23-ма към този момент са завършили инспекциите на приходната организация и текат четири проверки.
Кабинетът разгласи Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Клепало “ за народен обект
Служебният кабинет афишира за народен обект бъдещия контролно-пропускателен пункт „ Клепало “ сред Струмяни и Берово на българо-северномакедонската граница. Така построяването на значимия инфраструктурен обект, което се бави от най-малко 20 години, може да бъде ускорено. Това заяви районният министър Иван Шишков на брифинг след съвещание на Министерския съвет. От думите му стана ясно, че през пункта ще минават единствено леки коли.
Служебният кабинет желае да налее 50 млн. лева в „ Български пощи “
Служебният кабинет възнамерява да усили капитала на губещото държавно дружество „ Български пощи “ с 50 млн. лева Освен това ще се употребява държавната Българска банка за развиване (ББР), с цел да се преструктурира дълга на пощенския оператор. Новината заяви транспортният министър Христо Алексиев на брифинг след съвещанието на Министерския съвет, обрисувайки проект за цифровизация и излекуване на предприятието.
Готовността на България за еврозоната зависи напълно от политиците
Твърде постоянно въпросите за готовността на България да се причисли към еврозоната и дали изобщо би трябвало да предприеме тази стъпка се смесват. Това обаче не трябва да е по този начин, защото има ясна процедура и критерии за присъединение към валутния съюз, които все още обаче страната към момента не извършва.
Европейска комисия ще компенсира българските фермери с €16 евро поради зърното от Украйна
Европейската комисия ще даде 56 милиона евро за подкрепяне на фермерите в Полша, Румъния и България, наранени от нараствания експорт на селскостопанска продукция от Украйна. Това заяви комисарят по земеделието Януш Войчеховски.
Европейска комисия дава „ право на ремонт “ на потребителите
Мобилен телефон, тв приемник, пералня или преносим компютър – такива потребителски артикули би трябвало да работят минимум две години в Европейския съюз. Това е, което законът за гаранцията планува в този момент. Но по какъв начин продавачите извършват това свое обвързване, в този момент зависи значително от самите тях.
България е платила 400 млн. евро за азерски газ
Италия, Гърция и България са внесли природен газ от Азербайджан за общо 15.6 милиарда евро през 2022 година, сочат данни на „ Евростат “, с които „ Интерфакс-Азербайджан “ разполага. Според статистиката, година по-рано доставките от близкоизточната страна са били на стойност само 3.9 милиарда евро.
Кабинетът смени регионалния шеф на Хасково
Кабинетът освобождава регионалния шеф на Хасково Минко Ангелов. Решението е взето на днешното съвещание на Министерския съвет. Като претекст се показва, че Ангелов ще работи на друго място, само че не се прецизират повече детайлности. 
Държавните онлайн услуги няма да изискват електронен автограф
Министерският съвет утвърди промени в Закона за електронното ръководство, с които лимитира нуждата от потребление на дипломиран електронен автограф от физически лица. Всички държавни електронни услуги ще могат да се заявяват със средство за електронно идентификация " с уместно равнище на сигурност ", след което ще се подава заявката, попълвайки онлайн форма.
МВФ ще финансира Украйна с 15.6 милиарда $
Международният валутен фонд (МВФ) подписа договорка с Украйна, с цел да обезпечи заем от 15.6 милиарда $ за нападнатата от Русия страна. Средствата са витално значими за справяне с разрушенията на цивилна инфраструктура, провокирани от съветските бомбардировки.
„ Еврохолд “ желае връщане на лиценза на „ Евроинс Румъния “, с цел да предотврати вреди за €1 милиард
Връщането на лиценза на „ Евроинс Румъния “ ще спести на румънските данъкоплатци загуби за 1 милиарда евро и ще разреши на компанията майка „ Евроинс Иншурънс Груп “ АД (ЕИГ), да продължи да поддържа развиването на сдружението. Това разгласи управлението на „ Еврохолд България “ АД на конференция в Букурещ в понеделник късно вечерта.
На хоризонта се задава първата 3D принтирана суперяхта
Обикновено е относително мъчно да не забележите суперяхта, само че тази нова идея от Jozeph Forakis Design в действителност е проектирана да изчезне на назад във времето. Описана като „ на практика невидима “ както във връзка с дизайна, по този начин и във връзка с въздействието върху околната среда, 88-метровата идея на Pegasus ще бъде първата в света 3D принтирана суперяхта, написа CNN travel.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР