България очаква застрахователите на кораба Вера Су да поемат разходите

...
България очаква застрахователите на кораба Вера Су да поемат разходите
Коментари Харесай

Очакваме застрахователя да плати спасяването на Вера Су или завеждаме съдебен иск

България чака застрахователите на кораба " Вера Су " да поемат разноските по изтеглянето и разтоварването на плавателния съд, съобщи служебният министър на превоза Христо Алексиев на брифинг в кораборемонтния цех " Одесос " във Варна.

Ако не бъдат покрити разноските по избавителната акция, страната ни ще заведе иск против корабособственика и против застрахователя, добави министърът, представен от Българска национална телевизия.

По думите на Христо Алексиев сходен случай не се е случвал в български води през последните 30 години, а страната ни не е била подготвена да реагира в такава обстановка.

Служебният министър на превоза посочи, че България е единствената европейска морска страна, която няма нито избавителен транспортен съд, нито подготвен екипаж, нито каквато и да е подготвеност за такива интервенции. Миналата година единственият български избавителен транспортен съд " Перун " е бил нарязан на скрап .

" И в този момент от скрап се наложи да вършим доста комплицирана избавителна интервенция - посочи Христо Алексиев. - Е, успяхме. Успяхме преди всичко да спасим екипажа, успяхме да запазим човешкия живот при една доста комплицирана интервенция и при едни доста тежки атмосферни условия. Успяхме и да освободим товара от кораба и да запазим както околната среда, по този начин и поминъка на локалните хора. "

 Снимка: Булфото

Той добави, че оттук насетне би трябвало да се прегледат плавателните пътища, тъй като са доста покрай брега . Ще се иницират и законови оферти за това по какъв начин страната да се достави с техника за реакция в сходни обстановки.

Участниците в избавителната интервенция ще бъдат наградени.

За момента страната поема собствеността на кораба " Вера Су " като плавателният съд няма да бъде нарязан на скрап .

" Но ние успяхме да съживим кораба. Застраховката би трябвало да покрие разноските на страната за интервенцията ", сподели още Алексиев.

По думите му събраните до момента данни демонстрират, че всички дейности на притежателя на кораба са били ориентирани към потапянето му . Министърът посочи, че оттук насетне би трябвало всеки да си поеме отговорността.

 Снимка: Булфото

Сагата със заседналия край Камен бряг транспортен съд завърши тази заран след сполучливото евакуиране на " Вера Су " към Варненския залив. Акцията продължи към 10 часа. Плавателният съд към този момент се намира на един от доковете на пристанище Варна.

 Снимка: Булфото

Предстои товарът, който беше източен от кораба, да бъде ориентиран към място, на което да се разтовари и да се преработи.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР