България няма да приеме нови условия за Шенген. До последния

...
България няма да приеме нови условия за Шенген. До последния
Коментари Харесай

Говори властта: Денков за Шенген, социалните мерки, енергетиката и други важни теми

България няма да одобри нови условия за Шенген. До последния работен ден на тази година продължаваме да преговаряме за влизане в Шенген. Правителството работи в извънредно враждебна среда. Някои партии взеха решение, че могат да си пишат актив за негова сметка. Кабинетът среща поддръжка от хората все пак. Това сподели министър председателят акад. Николай Денков в отговор на въпроси на жители и публицисти.

" Въздушното отваряне на границите няма да реши опашките по сухопътните пунктове. Прагматичният метод са договарянията. Ако няма схващане на българската позиция, това сигурно ще се отрази на отношението ни към техните компании. България е доста поредна в метода си, не е имало пропукване в позицията, продължаваме договарянията, с цел да намерим най-хубавото решение ", разяснява Денков. Премиерът удостовери, че държавното управление прави крачка обратно с таксата за транспорт на съветски газ, с цел да не чуем отговор " не ” и от други европейски страни, които до момента ни подкрепяха за Шенген.

" Няма какво да го укривам, ние не желаеме да предизвикаме несъгласие и от други страни като Унгария за Шенген. Да, ние можем да наложим такава такса, само че постоянно ще сме уязвими от европейското законодателство, може да влезе обаче в общия пакет от наказания ", съобщи Денков.

На въпрос по кое време ще си подаде оставката той бе сбит: На 6 март, когато изтича интервалът на ротацията.

Образование

" Резултатите на българските възпитаници съгласно PISA идват от неналичието на познание по какъв начин да се приложи наученото. Няма потребност от промяна в сферата. През последните години напреднахме доста във връзка с средствата за работа с учениците. Например цифровата раница, STEM кабинетите, повишение на заплатите. Трябва да променим задачата на образованието - децата да ползват знанията си по този начин, че да са им от изгода. Не да научават дати и обстоятелства, а да знаят по какъв начин да ги употребяват за разбор на текст и да могат да защитят теза. Трябва да се вкара стандарт за качество ", счита той.

Пътната сигурност

" Броячите оказват помощ на хората. Ще приказвам с районния министър да се придвижи въпросът да се усили броя им. Пробите излизат все по-бързо, към този момент за 2-3 месеца. Целта е за 2-3 седмици оптимално да стане. Закупуването на оборудването лишава време. След няколко месеца, при започване на 2024 година може би ще се съкратят периодите. От 1,2 милиарда от бюджета на АПИ са ориентирани към Северна България ", уточни Денков.

Инвестиции

По думите му има 50% нарастване на вложенията през тази година. " Те възлизат на над 6 милиарда лв.. Днес следобяд ще подпишем капиталово желание за над 1 милиарда лв. с белгийска компания. Утре на Министерски съвет ще обсъдим още 1 милиарда Инвеститорите идват, тъй като виждат, че има стабилизация на политическата система. Имаме поръчки за правене на вложения за повече от 11 милиарда лв. и разкриване на над 10 000 работни места ", разкри министър председателят.

Социални ограничения

" Около 600 лв. на дете годишно сега родителите икономисват от налози. Още при първия набор от ограничения въведохме безплатните детски градини. В последните бюджети включихме еднократно предоставяне на средства на децата в 1,2,3,4 и 8 клас. Увеличихме и средствата за инвитро процедурите, както и за децата в неравностойно състояние. Комплексът от ограничения бележи значително нарастване. Родителите да усетят поддръжка и да схванат, че с доста по-малко грижи могат да си отглеждат децата. Следващите ни цели са свързани с демографските проблеми, образованието и опазването на здравето ", акцентира акад. Денков.

Медицина

" Днес отпътуват първите водачи и екипи, които да тестват медицинските хеликоптери в Италия. Около 15 януари се чака първият, през юни вторият и до края на 2025 година още един. След това се чакат шест или осем, според по какъв начин протекат договарянията ", изясни той.

Енергетика

" Могат да се ремонтират всички четири хидрогенератора на ПАВЕЦ " Чаира " следващата година. Единият евентуално ще остане за началото на 2025 година Цената за ремонта на всички е сред 80 и 100 млн. лв.. Поправката им стартира скоро ", съобщи Денков.

Футбол

" Ако страната се намеси в ръководството на някоя спортна федерация, това автоматизирано значи, че ще бъдем изхвърлени от интернационалните надпревари. Нещо сходно се е случило с шаха. Изпратих писма до УЕФА и ФИФА, с цел да ги срещна с проблема в родния футбол. Единственият, който директно може да се намеси, е ФИФА. Нямам отговор от тях дали ще се намесят или ще пратят единствено наблюдаващи. Разследването на митинга на почитателите е напреднало, това ми заяви вътрешният министър ", разясни министър-председателят.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР