България няма да изпраща военен контингент в Украйна, заяви в

...
България няма да изпраща военен контингент в Украйна, заяви в
Коментари Харесай

Димитър Стоянов: Няма да изпращаме военен контингент в Украйна

България няма да изпраща боен контингент в Украйна, съобщи в Националния боен университет във Велико Търново министърът на защитата Димитър Стоянов.

" Български боец няма да стъпи там, до момента в който служебното държавно управление е на власт. Не върви никакъв развой на готовност. Няма такова нещо. Правят се годишни сверки, които се организират всяка една година във военните окръжия. България няма да изпраща военнослужещи в Украйна. Това, което вършим, е съгласно решението на Народното събрание един щабен офицер в Брюксел, щабни офицери в Полша и до 50 военнослужещи, вероятно, при потребност за присъединяване в европейската подготвителна задача в Полша, имаме подготвеност и за Германия. Това, което можем да го предоставим, сме го дали. Имаме подписан контракт с ВМЗ за освежаване на муниции. Там сме дали едно огромно количество, което в границите на 3 години би трябвало да бъде възобновено ".

На въпроса на БНР - приключихме ли с военната помощ за Украйна, министър Стоянов съобщи:

" Ако има друго държавно управление и реши, че може българската войска да загуби качества, това ще бъде отговорност тяхна. Няма по какъв начин българската войска да загуби качества заради простата причина, че ние имаме ясно написани правила и в конституцията, и в закона за защитата и въоръжените сили ".

Министър Димитър Стоянов съобщи, че служебното държавно управление е завършило с военната помощ за Украйна и е изпълнило решенията на последното Народно заседание:

" Това, което можем да го предоставим, сме го дали. Имаме подписан контракт с ВМЗ за освежаване на муниции. Там сме дали едно огромно количество, което в границите на 3 години би трябвало да бъде възобновено ".

Стоянов опроверга думите си, че България няма 155-милиметрови снаряди, с цел да се включи страната ни към решението на Европейски Съюз за погашение на 1 милион броя от тези муниции на Украйна.

" При визитата на два от заводите с комисаря по търговия Бретон беше ни демонстрирано опциите на българската страна да създава 155-милиметрови снаряди. Да, имаме такива качества, количествата са лимитирани и това беше концепцията за визитата на комисаря, с цел да бъдат предоставени финансови средства и съответното съоръжение, с цел да може да се увеличи потенциалът на българския защитителен комплекс. Това ще докара до повече работни места и надлежно налози в страната. Две частни компании са декларирали, че създават 155-милиметрови снаряди ".

На въпрос на БНР ще излязат ли от тези снаряди за Украйна, министър Стоянов съобщи: 

" Не мога да кажа. Това са частни контакти. Частни компании са сключили договори. Няма по какъв начин да зная какво ще излезе и какво не. Министерството на защитата има представител в комисията към Министерството на стопанската система, което издава разрешителните за експорт и търговия със средства с двойна приложимост. Така че, ние имаме визия, само че в последна сметка контрактите са частни. Комисията дава позволение за експорт на съответното въоръжение ".  

На въпрос на БНР в последните дни има ли в комисията постъпили претенции от военните ни сдружения – частни и държавни, за експорт на несъгласие и муниции, министърът на защитата съобщи: 

" Участвам в другата комисия, която е по отбранителна промишленост. Там не е имало такова искане  и не се издават такива разрешителни. Военно-промишленият комплекс е към Министерството на стопанската система. " Терем " няма такива контракти за експорт с краен адресат Украйна ". 

В България няма постъпила поръчка за ремонт на военна техника от Украйна, сподели още министър Стоянов. Не е осъществяван подобен ремонт и не е желано от нас да го вършим, безапелационен беше той. По думите му, България е завършила с военната помощ за Украйна и държавното управление е изпълнило решенията на последното Народно заседание. 

В Националния боен университет " Васил Левски " пред курсантите и преподавателите им в трите факултета във Велико Търново и Шумен служебният министър на защитата Димитър Стоянов изнесе лекция на тематика " Мотивацията да служим на България ".


Инфо: БНР

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР