България не се е отказала от присъединяването към еврозоната като

...
България не се е отказала от присъединяването към еврозоната като
Коментари Харесай

Министърът на финансите: Не се отказваме от еврото, новата ни цел е друга дата през 2024

България не се е отказала от присъединението към еврозоната като новата цел на служебният кабинет е нова дата за приемане на еврото през 2024 година. Това съобщи пред БНР служебният министър на финансите Росица Велкова. По думите ѝ е допустимо страната ни да се причисли от 1 юли 2024.

Тя беше безапелационна, че в случай че България подаде искане за конвергентен отчет до края на февруари, ще получим отвод и още веднъж акцентира аргументите, заради които няма да бъде подадено това искане - не сме изпълнили уговорките си, произлизащи от присъединението ни към Валутния механизъм 2, а това са 4 закона, които би трябвало да бъдат признати, както и непокриването на критерия за инфлация.

" Няма смисъл да подаваме искане за подобен отчет, откакто знаем, че отговорът ще бъде " не ". Към юли месец има възможност да успеем да покрием критерия за инфлация, само че не 100%, а като се изключат от осредняването страните с най-ниска инфлация.

Ако на 49-ото Народно заседание еврозоната е приоритет, могат да одобряват нужните закони, защото ние още веднъж ще ги внесем. Тогава бихме могли да подадем искане за ексклузивен конвергентен отчет през юли. Няма спънка, за това е говорено с Комисията. Няма нормативна спънка, в случай че мине целият развой безпрепятствено, да се присъединим към еврозоната на 1-ви юли 2024 година Това ще бъде казус, в случай че се случи, само че не е неразрешено, не е и невероятно ", изясни министър Велкова.

В началото на 49-ото Народно заседание служебното държавно управление ще внесе план на постоянен бюджет, съобщи в предаването " Неделя 150 " служебният министър на финансите.

Засега изчисленията демонстрират, че дефицитът в него ще е към 6%, посочи тя и добави, че въпрос на политически решения е този % да бъде свален до 3, с цел да бъде отговарящ на Маастрихтските критерии.

" Ако тази година не се вземат избраните политически решения за стесняване на разноски, няма по какъв начин да се свият тези разноски в идващите години ", сподели още тя.

Министър Велкова акцентира, че преди възможен референдум за лв. и еврото би трябвало да има необятна акция, в която да бъдат добре обяснени другите позиции.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР