България не продава оръжие на Ислямска държава. Това заяви арабистът

...
България не продава оръжие на Ислямска държава. Това заяви арабистът
Коментари Харесай

Арабистът проф. Чуков обясни как българско оръжие е попаднало в ръцете на джихадистите от ИД

България не продава оръжие на „ Ислямска страна ”. Това съобщи арабистът проф. Владимир Чуков във връзка следствието на " Журнал дьо диманш ", което е открило, че огромна част от оръжието на джихадистите е създадено в Източна Европа и в частност – в България. „ България не е измежду огромните експортьори на оръжие в света, даже в челната десятка не попадаме. В нашата страна няма по какъв начин да си купиш оръжие, без да бъде добре изследван. Има си правила и договори”, добави експертът пред bTV. По думите му, въпросното българско оръжие е пленено.
„ Щурмът против Рака се реализира с българско оръжие”, уточни проф. Чуков.

„ След появяването на антитерористичната коалиция всичко е доста стегнато”, посочи той.

Проф. Чуков сподели още, че сходни сензации се появяват от време на време. „ През 6 месеца има сходни сензации, оповестява се за едни кораби, които потеглят кораби от Бургас...”, разяснява арабистът.

Той предизвести, че България остава част от страните, които са уязвими и никога не би трябвало да подценяваме заплахата.

Позовавайки се на европейски специалисти, " Журнал дьо диманш " заяви, съгласно което огромна част от оръжието на Ислямска страна е създадено в Източна Европа и в частност – в България.
За да се бори с трафика на оръжие за ИДИЛ, Европейски Съюз основава специфична платформа, която следи износа от всяка страна-членка. И изпраща на място специалисти, които разпознават изоставеното от терористите снаряжение.

Според следствие на " Журнал дьо диманш ", една част от снаряжението на ИДИЛ датира от 80-те години – времето на войната сред Иран и Ирак. Друга част обаче, е създадена на Балканите сред 2005 година и 2014 година Като образец се дават снаряди от 2010 година от оръжейния цех „ Арсенал” в Казанлък. В Северен Ирак пък са открити голям брой бойни автомати, създадени през 2004 година още веднъж у нас.

Изпълнителният шеф на завода Христо Ибушев не е поискал да беседва с създателите на следствието. Служител от Казанлък твърди пред „ Журнал дьо диманш”, че има дълъг опит с поръчки на оръжие което, най-малко публично, отива за Саудитска Арабия.
България бележи голям напредък на продажбите си. През 2013 година те възлизат на 1 200 000 евро. Само година по-късно, през 2014г. – на 85 000 000 евро. А през 2015 година – на 92 000 000 евро.

Как това оръжие попада в ръцете на терористите? Според следствието, хаосът в района не е задоволително пояснение. Ролята на Саудитска Арабия е в центъра на въпросителните по пътя на оръжието за ИДИЛ.

" Журнал дьо диманш " даже споделя по какъв начин някогашен американски дипломат у нас предлага произвеждане на оръжие в България - за интернационалната коалиция, до която то не доближава. Понякога, твърди изданието, срокът сред излизането от военните хранилища в Източна Европа и попадането му в ръцете на терористите е прекомерно къс. И тук, съгласно медията, решаваща роля играят страни като Саудитска Арабия.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР