България не е „троянски кон” на Русия, а е сред

...
България не е „троянски кон” на Русия, а е сред
Коментари Харесай

Борисов до Столтенберг: България не е „троянски кон” на Русия, а най-дисциплиниран член на НАТО

България не е „ троянски кон” на Русия, а е измежду най-дисциплинираните членове на НАТО. Това съобщи министър председателят Бойко Борисов след срещата си с генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг в София.

Министър-председателят напомни приносът на нашата страна в задачите на НАТО и уточни, че към този момент се движат процедурите за доставка на нови изтребители, бронирани машини и бойни кораби.

Той посочи, че поканата за визитата е била отправена доста отдавана и преди да знае за визитата на съветския министър председател Медведев в България, което ще бъде идния понеделник. Борисов съобщи, че със Столтенберг не са разговаряли за енергийни тематики и планове.

По думите му разговор с Русия се търси, само че в това време би трябвало да сме „ оптимално мощни, с цел да сме равностойни”.
Соломон Паси: Визитата на ген. секретар на НАТО е напълно рутинна Според него главната тематика на диалозите е сигурността в Черно море
По въпроса за присъединяване на военни сили на НАТО в Черно море министър председателят Борисов съобщи, че той постоянно е бил срещу сходно присъединяване, с изключение на в случаите на учения.

„ България е от страните, в които има развъртян туризъм и много над 10-12% от Брутният вътрешен продукт се получават от туризъм. Когато стартират да минават военни кораби и катери, ще изгоним туристите. Затова с генералния секретар се обединихме към концепцията оптимално да се употребява дипломацията – да не влезем в оръжейна конкуренция, с тези чудовищни ракети е извънредно опасно”, акцентира Борисов.

На собствен ред, Столтенберг благодари на България за ролята ѝ за идното приемане на Северна Македония в Алианса: „ Това е положително за района и за евроатлантическата сигурност”.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР