България настоя да бъде увеличен размерът на подпомагане за страната

...
България настоя да бъде увеличен размерът на подпомагане за страната
Коментари Харесай

България настоя да бъде увеличен размерът на подпомагане за страната от земеделския резерв на ЕС

България настоя да бъде повишен размерът на подкрепяне за страната от земеделския запас на Европейския съюз.

Това бе поискано в рамките двустранна среща сред заместник-министъра на земеделието Георги Събев и европейския комисар по земеделие Януш Войчеховски, по самодейност от българската страна. Тя се състоя по време на съвещанието на Съвета на Европейски Съюз по земеделие и риболовство, което се организира през вчерашния ден в Брюксел.

Аграрният заместник-министър срещна еврокомисаря с настоящата конюнктура на пазара на селскостопански артикули, както и с компликациите, пред които са изправени българските аграрни производители в резултат на несъразмерния импорт от Украйна. В диалога Георги Събев още веднъж акцентира, че страната ни е солидарна с Украйна и поддържа нуждата от обезпечаване на доставки на селскостопански артикули, с цел да се подсигурява международната продоволствена сигурност, само че това не би трябвало да слага в риск конкурентоспособността на стопаните в Европейски Съюз.

Той осведоми още, че съществени терзания буди натискът, който вносът от Украйна оказва върху пазара в страната ни, като по думите му най-сериозните разстройства се следят на пазара на маслодаен слънчоглед, а данните демонстрират, че интензивният импорт продължава и през 2023 година

„ Обезпокоителни са количествата зърно, съхранявани в складовете на територията на България, без благоприятни условия за реализация и липса на търговия “, уточни заместник-министърът.

Освен България, още единствено 2 страни се чака да получат подкрепяне от земеделския запас – това са Полша и Румъния.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР