България нарушава европейското законодателство за вредните емисии, позволявайки на държавната

...
България нарушава европейското законодателство за вредните емисии, позволявайки на държавната
Коментари Харесай

Съдът на ЕС: Държавната „ТЕЦ Марица изток 2“ замърсява незаконно

България нарушава европейското законодателство за нездравословните излъчвания, позволявайки на държавната „ Топлоелектрическа централа Марица-изток 2 “ да нарушава екологичните правила за серен диоксид без краен период и без проект за справяне с нездравословните излъчвания. Това е заключението в разпореждане на Съда на Европейския съюз, оповестено през днешния ден. Решението е взето след отправено питане от Върховния административен съд (ВАС) по дело, заведено от екологичните организации „ Грийнпийс България “ и „ За Земята “.

Повод за делото е разрешителното за работа, което „ Топлоелектрическа централа Марица-изток 2 “ получава в края на 2018 година Двете екоорганизации го заведоха в административния съд в Стара Загора и през 2020 г. той удостоверява, че Топлоелектрическа централа „ Марица-изток 2 “ замърсява въздуха даже на прилежаща Гърция, само че все пак не анулира разрешението централата да работи. Така се стига и до втора инстанция във Върховния административен съд (ВАС), който в средата на 2021 година изпраща проблема към Съда на Европейския съюз в Люксембург за консултация.

„ Топлоелектрическа централа Марица-изток 2 “ е най-голямата от четирите топлоелектрически централи, ситуирани в енергийния комплекс „ Марица-изток “, с обща конфигурирана мощ 1 602 мегавата (MW). Държавният Топлоелектрическа централа постоянно попада в разнообразни ранглисти за замърсяване на въздуха, а пострадали са най-много в Гълъбово, което е единственото обитаемо място в Европейския съюз, където се следи редовно превишаване на нормите за замърсяване със серен диоксид, което беше доказано и от Съда на Европейския съюз през 2022 година

Решението от през днешния ден основава казус за още каузи против замърсителите, означават от „ Грийнпийс “, като допълват, че то постанова на българския съд да преразгледа свое по-ранно решение, което неглижира замърсяването от ТЕЦ-а.
Защо се стига до съд?
Двете зелени организации апелират решението държавната електроцентрала да получи безсрочно позволение да не съблюдава новите условия за най-хубави техники на Европейския съюз и считат, че това опонира на хубавичко икономическа логичност и в допълнение задълбочава проблемите в енергийната система.

Според тях ТЕЦ-ът ще продължи да изхвърля живак и серни оксиди няколко пъти над нормата, а в това време продължава да тежи на бюджета с негативните си финансови резултати.

Според обновеното позволение, от 2021 година „ Топлоелектрическа централа Марица изток 2 “ ще може да отделя живак до 30 μg/Nm3 при норма 7μg/Nm3 и серен диоксид до 570mg/Nm3 при норма от 130mg/Nm3.

Европейското законодателство разрешава краткотрайно отклоняване от нормите, единствено в случай че разноските за постигането им са несъразмерно високи по отношение на изгодите за околната среда. Грубо нарушени е, че в тази ситуация с „ Топлоелектрическа централа Марица изток 2 “ това условие не е спазено “, разяснява още през 2019 година юрист Регина Колева.

ТЕЦ-ът обаче получава дерогация от нормите без институциите да изискват той да потвърди ясна оздравителна стратегия и екологична доходност.

След дълги години работа на загуба и държавни помощи, повишението на цените на електрическата енергия след началото на войната в Украйна стана причина през 2022 година „ Топлоелектрическа централа Марица изток 2 “ да записва невиждани облаги – 762 млн. лв. за първите девет месеца на годината. Краткосрочният триумф беше употребен политически като мотив за задължаване на служебното държавно управление да инициира предоговаряне на Плана за възобновяване и резистентност в частта за намаляването на въглеродните излъчвания от въглищните електроцентрали.

Това разрешава ТЕЦ-овете да работят до 2038 година, което автоматизирано значи блокиране на прехода към възобновима сила “, считат от „ Грийнспийс “.

Очакваното усмиряване на цените обаче промени още веднъж картината и от началото на 2023 година „ Топлоелектрическа централа Марица изток 2 “ работи с съвсем нулева облага, изпитва усложнения да откри купувачи на скъпата си сила и понижава потенциала на производството си.

Припомняме, че тематиката за замърсяването на въздуха от ТЕЦ-овете в България е на дневен ред и по различен мотив. Само преди няколко седмици Европейската прокуратура стартира следствие против няколко ТЕЦ-а и топлофикации в България поради операции в CO2 излъчванията. Става въпрос за Топлоелектрическа централа „ Марица 3 ”, Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “, Топлоелектрическа централа „ Брикел ”, както и топлофикациите в Перник, Габрово, Сливен, Велико Търново, Русе и Бургас, както и за измами за милиони евро.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР