България напредва в прилагането на насоките за децентрализация и прехвърляне

...
България напредва в прилагането на насоките за децентрализация и прехвърляне
Коментари Харесай

Съветът на Европа отчита липса на финансова децентрализация у нас

България напредва в използването на насоките за децентрализация и прекачване на пълномощия и отговорности на локалните управляващи, изключително при образованието, опазването на здравето и обществените услуги. Конгресът на локалните и районните управляващи на Съвета на Европа приветства забележителния прогрес, реализиран от България при използване на Европейската харта за локалното самоуправление, но подчертава няколко казуса, които се резервират в региона на локалните финанси. 

Въпреки усъвършенстваното положение на стопанската система в последното десетилетие, локалните управляващи не разполагат с задоволително средства за осъществяване на поверените им отговорности. Делът на средствата от локални налози и такси остава извънредно невисок, като бюджетните прехвърляния съставляват 64 на 100 от общинските доходи. Бюджетните и фискалните правила в множеството случаи не са задоволителни за осъществяване на лични задания от общините, камо ли за преотстъпени пълномощия, се показва в известието. 

Предлага се да бъде понижена зависимостта на локалното самоуправление от държавния бюджет с увеличение каузи на локалните налози и такси в общинските доходи и на данъчните пълномощия на локалните управляващи. Препоръчва се локалните управляващи да получат право на директно обжалване пред Конституционния съд. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР