България може отново да отложи влизането в еврозоната, пише в

...
България може отново да отложи влизането в еврозоната, пише в
Коментари Харесай

ФАЦ: България може отново да отложи еврото

" България може още веднъж да отсрочи влизането в еврозоната ", написа в заглавие немският " Франкфуртер Алгемайне Цайтунг ", представен от " Дойче веле ". По мотив политическите разтърсвания в София и неяснотата дали ще има държавно управление организация Франс прес слага същия акцент: " Анализаторите предизвестиха, че новата рецесия евентуално ще заплаши желанието на балканската страна да вкара еврото ". В същото време испанската организация ЕФЕ цитира оптимизма на Мария Габриел, която споделя, че въвеждането на еврото ще бъде кулминационната точка на европейската интеграция на България.

" Положително влияние "

Андреас Мим, създателят на публикацията във ФАЦ, напомня, че България искаше да влезе в еврозоната още на 1 януари 2024, само че това присъединение се натъква на сериозна вътрешна опозиция заради опасенията от повишаване. Авторът отбелязва, че не всички хора в страната утвърждават политиката на тясно доближаване със Запада, практикувана от настоящето държавно управление, което показва поддръжката си за Украйна и се дистанцира от Русия, отбелязва немският вестник.

В същото време интернационалните финансови институции чакат въвеждането на еврото да окаже позитивно влияние върху българската стопанска система. Европейската банка за възобновяване и развиване упорства доникъде на тази година да са задействани нужните промени и да се отговори на юридическите условия, а Международният валутен фонд, който също чака промени, предизвестява еврото да не се отсрочва повече, тъй като това може да се отрази зле на стопанската система и на вложенията. Германският вестник цитира не изключително ласкавата оценка на МВФ, че в България бедността и неравенството са обилни, че страната изостава в опитите си да догони междинния приход в Европейски Съюз, че вложенията и продуктивността на труда са ниски, а популацията се топи.

Независимо от всичко това ръководителят на Еврогрупата Паскал Донахю съобщи, че се радва следващата година да посрещне България в еврозоната. Жан-Франсоа Дофен от МВФ също счита това за реалистично, написа немският вестник и продължава:

" Проектът за евромонетите към този момент е признат. Но Донахю не не помни да подсети за критериите за присъединение. Все отново банковите анализатори са уверени, че във връзка с инфлацията доникъде на годината страната ще наподобява задоволително добре, с цел да може да получи от Европейския съвет зелена светлина. "

" Най-сериозната спънка "

В реалност обаче точно инфлацията се явява най-сериозната спънка, написа ФАЦ. Последната измерена от Евростат стойност възлиза на 3,5%, а това съществено надвишава поставената цел, съгласно която инфлацията в страните, кандидатстващи за еврото, не трябва да е с повече от 1,5% над равнището в трите страни от Европейски Съюз с най-стабилни цени, изяснява ФАЦ и добавя, че за сметка на това към този момент няма проблеми с осъществяването на останалите критерии като задлъжнялост и валутна непоклатимост.

По-нататък вестникът написа за " политическата неразбория " в България, която може да попречи на проектите за еврото, разказва в резюме обстановката сега и отбелязва, че на 9 юни може да се проведат следващите нови избори. " Трудно можем да си представим по какъв начин една страна в такова положение ще успее да ръководи процеса по присъединение към еврото ", разяснява създателят на публикацията Андреас Мим.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР