България може да бъде санкционирана с около 2 млрд. лв.

...
България може да бъде санкционирана с около 2 млрд. лв.
Коментари Харесай

Емил Димитров: Злоупотребите по ОПОС са извършени от фирми, приближени до БСП, ДПС и ГЕРБ

" България може да бъде глобена с към 2 милиарда лева поради погрешно изразходвани средства по Оперативна стратегия " Околна среда " (ОПОС). Това съобщи пред някогашният екоминистър Емил Димитров по отношение на инспекцията за злоупотреби по програмата от Европейската прокуратура, ръководена от Лаура Кьовеши.

Разследването стартира точно след сигнал на Димитров, който пое ведомството след отстраняването на Нено Димов поради водната рецесия в Перник.

Той посочи, че през цялата 2020 година е получавал данни за злоупотреби по ОПОС.

По отношение на бонусите във ведомството, Димитров изясни, че те се раздават от 2007 година насам на всяко тримесечие. По думите му " това е димната завеса ".

По думите му група компании, доближени до Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, ГЕРБ и техни съдружни сътрудници, са усвоили съвсем всички пари за съответна активност Оперативна програма " Околна среда ".

" Касае се за група компании на двама някогашни министри, които са си " осиновили " програмата. Всичките пари минават през тях или сина на един от тях. Където са ГЕРБ - отиват от името на ГЕРБ, където са на Движение за права и свободи - отива човек от Движение за права и свободи. През компании консултанти се получават парите и се разделят по веригата ", изясни Димитров.

Бившият екоминистър уточни, че съгласно негова инспекция става въпрос за 200 млн. лева " Когато сигналът пристигна при мен през януари месец се свързах с основния прокурор и премиера Борисов и той ми сподели: " Веднага да се изпрати на прокуратурата и всички участващи чиновници, кметове, съпартийци да си носят следствията ", добави той.

Димитров уточни, че е уволнил шефа и зам.-директора на програмата. По думите му Кьовеши ще проверява точно тази скица. Димитров укори дейностите на служебния кабинет и уточни, че отрасловият министър Асен Личев е възстановил на работа отстранените шефове - като зам.-министри.

" Служебният министър, господин Личев, свърши и немислимото, с цел да провали работодателя си - президента. Той уволни доста повече шефове, в сравнение с аз за година и половина, по искане на прокуратурата. Той уволни на 100% шефовете на всички Басейнови дирекции, в този момент ще отиде на РИОСВ-тата. Въведе нов род " пенсионерска фантастика ", разяснява някогашният екоминистър.

Относно проектокабинета на " ИТН ", Димитров разяснява, че неналичието на предложение за министър на Околната среда и водите се дължи на отвод на обещано лице. " На пет души от служебния кабинет предлагаха, единствено един се съгласи. Не са имали име, което да оповестят и по тази причина са го пропуснали ", означи той и добави, че отрасловият министър е значимо да има бюджет и опит.

Той посочи, че огромна част от средствата по Плана за възобновяване и развиване са свързани с екология и по тази причина е значимо да има способен човек отпред на ведомството.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР