България като държава-членка на ЕС отделя най-висок процент от държавните

...
България като държава-членка на ЕС отделя най-висок процент от държавните
Коментари Харесай

България е дала 2,4 млрд. лв. за сигурност

България като държава-членка на Европейски Съюз отделя най-голям % от държавните разноски за бранша "обществен ред и сигурност " /2,8 от БВП/.

Това демонстрират данни от разбор на Евростат за разноските на страните от Европейски Съюз за публичен ред и защита през 2015 година

Секторът включва полицейските служби, службата за противопожарна защита, съдилищата, пандизите, както и научните разработки в региона на сигурността.

Около 2,4 милиарда лв. от Брутният вътрешен продукт са били заделени у нас за бранша "обществен ред и сигурност " през 2015 година, демонстрират данните на европейската статистика.

Най-много от тези средства - 1,4 милиарда лв. са били за обезпечаване на полицията у нас /1,4 от БВП/. За потребностите на противопожарната сигурност са били заделени към 300 млн. лв. или 0,3 от Брутният вътрешен продукт, за съдилищата - 594 млн. лв. или 0,7 на 100 от Брутният вътрешен продукт и за поддръжка на пандизите - към 150 млн. лв. или 0,2 от Брутният вътрешен продукт.

Между 9 и 10 млн. лв. са били заделени за научна и развойна активност, обвързвана със бранша "обществен ред и сигурност ".

Разходите за защита у нас през 2015 година са били 1,4 на 100 от Брутният вътрешен продукт, което е навръх границата на междинните разноски за защита в ЕС-28.

България обаче е на дъното на европейската ранглиста по разноски за сигурност на глава от популацията - едвам 173 евро на човек, при междинен индикатор за Европейски Съюз - 507 евро на човек. Преди нас са Румъния /183 евро/, Литва /204 евро/, Унгария /230 евро/ и Хърватия /231 евро/.

Общите разноски в бранша "обществен ред и сигурност " в ЕС-28 са били над 258 милиарда евро или 1,8 на 100 от Брутният вътрешен продукт на страните от общността, демонстрира анализът на Евростат. За съпоставяне, тези средства са по-големи от сумите, изразходвани за други съществени действия като "отбрана " /1,4 на сто/, "отдих, просвета и вяра " /1 процент/ или "опазване на околната среда " /0,8 процента/.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР