България кани индустриални консуматори на енергия от Балканите да се

...
България кани индустриални консуматори на енергия от Балканите да се
Коментари Харесай

Теменужка Петкова: Инвеститорът на АЕЦ "Белене" ще стане ясен до една година

България кани индустриални потребители на сила от Балканите да се включат в плана „ Белене ”, заяви енергийният министър Теменужка Петкова, която показа развиването на плана. По този метод се съблюдава поетия към Народното събрание ангажимент до 31 октомври да има изясненост какво ще се прави със закупеното съветско съоръжение за втората атомна централа.

Бъдещият стратегически вложител ще бъде определен след 9 стадия, стана ясно от думите на Петкова. До предлагането за този вид се е стигнало след диспути сред специалисти на Министерството на енергетиката, Българския енергиен холдинг, Директива за птиците „ Радиоактивни боклуци “ и интернационална консултантска компания.

Покани за присъединяване ще бъдат изпратени, откакто решението публично излезе в държавния вестник на Европейска комисия. Към момента три компании публично са декларирали интерес. Покана ще бъде изпратена и до конструктора на атомната централа " Росатом ". Следващите стадии от състезанието включват подаване на заявление от страна на претендентите, сключване на контракт за конфиденциалност, даване на цялостна информация за плана, диалог с комисия и утвърдените претенденти. Очаква се най-рано след година да бъде определен стратегически вложител.

Теменужка Петкова би трябвало да показа на Народното събрание създадената Процедура за избор на стратегически вложител за плана АЕЦ " Белене ". Ако процедурата премине безпрепятствено, до една година ще има структурирана акционерна компания, която да откри финансиране за централата.

" Определени са тематики и критерии, по които ще се водят диалозите и надлежно по които ще се дава оценка на база на тези оферти, които ще бъдат направени в офертите на стратегическите вложители: в случай че процедурата завърши сполучливо, то тогава финалният деветият стадий е обвързван с сключване на акционерно съглашение сред съответните стратегически вложители и миноритарни участници в тази планова компания. Най-удачният вид за конструкция на плана е присъединяване в обособена планова компания, присъединяване с активите и надлежно тези активи да бъдат оценени. Оценката сега се прави ", сподели Петрова.

Междувременно страната ще учреди дъщерна компания, в която да бъдат обособени активите и пасивите на АЕЦ “Белене “.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР