България извоюва историческа първа победа над Южна Африка в турнира

...
България извоюва историческа първа победа над Южна Африка в турнира
Коментари Харесай

Първа победа над Южна Африка, ще играем за група I за купа Дейвис

България извоюва историческа първа победа над Южна Африка в шампионата за купа " Дейвис "! Мъжкият ни народен тим поведе с 3:0 и си обезпечи триумфа в минималния формат на мача от Световна група II в София.

Досега българските тенисисти бяха играли два пъти против южноафриканците и имаха две загуби - с по 1:4 през 1993 година на клей в София и през 2019 година на корав корт в Кейптаун. Република Южна Африка е някогашен притежател на Купа " Дейвис ", триумфирала като първенец в международното отборно състезание през 1974 година

Убедителният триумф на националите ни през 2022 година беше подпечатан в срещата на двойки, която се организира в два дни. С нея беше открита програмата във вчерашния втори ден от дуела на алена настилка в Националния тенис център в Борисовата градина, само че поради дъждовното време беше прекратена в събота по обед и възобновена едвам тази заран.

Почти 24 часа по-късно дуетът Александър Донски и Александър Лазаров се наложи с 6:3, 7:6 (8:6) над Лейтън Кроне и Равен Класен (бивш №7 в света на двойки). Играта беше спряна при 5:5 гейма във II сет през вчерашния ден, като първичният проект беше при опция да бъде възобновена още нощес. След близо пет часа, в които дъждът съвсем не спря, супервайзърът Ясин Лахдар от Тунис взе решение двата тима да се завърнат на централния корт през днешния ден в 10:00 ч.

При възобновяването на играта атмосферните условия предложиха съвсем зимен климат с температури към и под 10 градуса по Целзий. И двете двойки удържаха подаванията си и се стигна до тайбрек. След разменени минипробиви в него българските национали стигнаха до мачбол при 6:5 и до още един при 7:6, осъществен с ас от Лазаров.

Така нашият тим не загуби нито един сет в мача против РЮА, откакто в първия ден в петък Димитър Кузманов победи Лейтън Кроне с 6:3, 6:1, а Александър Лазаров разгроми Филип Хенинг с 6:0, 6:1.

Въпреки регламента на интернационалната федерация по тенис (ITF), изискващ дуелите за Купа " Дейвис " да включват най-малко четири обособени мача, повече срещи на сингъл няма да се играят поради форсмажорните условия през целия уикенд и протоколния темперамент на евентуалните последващи дуели.

Знаменитата победа изпраща България в плейофите за влизане в Световна група I през 2023 година Следващият мач на националите ще бъде при започване на март, като следва чоп да дефинира противника ни.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР