България изпуска аванса от 1.6 млрд. лв. по Плана за

...
България изпуска аванса от 1.6 млрд. лв. по Плана за
Коментари Харесай

България изпуска 1.6 млрд. лв. аванс по Плана за възстановяване на ЕС. Дупка в бюджета обаче не се очертава

България изпуска задатъка от 1.6 милиарда лева по Плана за възобновяване на Европейски Съюз, който трябваше да се получи до края на годината. Сумата е заложена в сметките на държавния бюджет за 2021 година, само че държавното управление счита, че няма да се стигне дупка в бюджета, сподели инспекция на Mediapool. Националният проект, посредством който България разчита да получи 12.6 милиарда лева от Европейски Съюз до 2026 година, не бе изпратен до 30 септември за утвърждение в Европейска комисия и на процедура към този момент няма софтуерно време за утвърждението му в границите на актуалната година.

Авансът - безпристрастен за бюджета

Служебният вицепремиер по ръководството на европейските средства Атанас Пеканов счита, че предплатените средства от 1.6 милиарда лева са неутрални за бюджета на България за 2021 година Причината е, че еврорегламентите изискват тези пари да могат да се харчат единствено за действия по планове от проекта, а откакто той не е утвърден, бюджетът няма да генерира и разноски по тях в границите на актуалната година.

“Тези пари по този начин или другояче би трябвало да бъдат рамкирани за предварителни действия за осъществяване на ограничения по Плана за възобновяване и резистентност, които, в случай че проектът не бъде утвърден до тогава, няма да има през тази година. Тези пари нямаше да могат да се харчат за други цели, те са бюджетно неутрални и са непокътнати за плановете по Плана ”, показаха в писмен отговор от Министерския съвет до Mediapool.

Преди актуализацията на Бюджет 2021 година, в него бе заложено приемането на задатък в размер на 10% от общите средства по проекта или 1.2 милиарда лева Междувременно обаче Брюксел усили на 13% задатъка за всички страни членки и по тази причина в актуализацията на Бюджет 2021 бяха заложени още 424 млн. лева, които съставляват този растеж от 3 процентни пункта по средствата за задатъка. Така общата сума на задатъка набъбна на над 1.6 милиарда лева

В пленарна зала, при приемането на актуализацията на бюджета, ГЕРБ и “Има подобен народ” предизвестиха, че, в случай че въпросният задатък не бъде получен от страната ни до Нова година. От отговорите на служебното държавно управление в този момент обаче излиза, че подобен риск не съществува.

Два препъникамъка за милиардите

От администрацията на вицепремиера Атанас Пеканов показаха две съществени аргументи за забавянето на документа.

" Внасянето на проекта зависи от настоящите договаряния с Европейската комисия, която е заложила внезапни червени линии в сферата енергетика и господство на закона и правото . Съответните министерства работят интензивно по изчистване на тези две теми”, показват в писмените си отговори до Mediapool от администрацията на вицепремиера.

От седмици насам вицепремиерът Пеканов повтаря, че за поетапно понижаване на мощностите им по години. Пеканов уточни преди дни, че Еврокомисията не желае обтекаеми думи за закриване на централите като " скоро " или " дълготрайно ", а тъкмо закрепени дати по години какво ще се случва, като това би трябвало да бъде категорично записано в двата документа, с цел да бъдат отпуснати парите.

" Ние имаме документ, в който още през 2019 година държавното управление на Бойко Борисов посредством " премодулация " на мощностите е заложило затваряне на въглищните централи за 2035 година Можеше умерено да препишем тази дата и в проекта, само че методът на вицепремиера Пеканов бе различен, търсихме срещи с парламентарно показаните групи в последните два Народното събрание, само че депутатите не одобриха за предпочитана тематиката. Многократно бе посочено, че Европейска комисия желае постоянно държавно управление с капацитет за цялостен мандат да застане зад политиките в проекта ”, уточни пред Mediapool специалист от Министерски съвет, поискал анонимност.

Въпросният документ, който той засяга, е Интегриран проект в региона на енергетиката и климата до 2030 година От заложеното в него премоделиране на мощностите излиза наяве, че до 2030 година би трябвало да бъдат закрити мощности на въглища от 1800 мегавата, а закриването на трите ТЕЦ-а в Маришкия басейн ще стане след 2035 година, без да е посочен явен период за това.

" Искат се и надалеч по-смели промени в региона на правото и битката с корупцията, които също не бяха направени от предходните два Народното събрание, макар опитите по тази причина " , добави източникът ни.

Друг проблем, който обаче бе решен, е да се заложат равномерни евросредства за районите в страната. Именно по тази причина от националния проект бяха извадени планове за канализация на София за 200 млн. лева

Има ли късмет за утвърждение на проекта до Нова година?

Източници на Mediapool от администрацията на Министерски съвет показаха, че на практика към този момент няма късмет за утвърждение на проекта до Нова година. Оттам дадоха образец с Румъния, която е внесла в Европейска комисия националния си проект за утвърждение през май, а документът е утвърден едвам през септември.

Чисто процедурно също е съвсем невероятно утвърждение на българския проект до края на 2021 година, тй като самият проект още не е изцяло подготвен. По процедура всяка страна внася проекта си в Европейската комисия, която би трябвало да го оцени. Следващата стъпка е Съветът на Европейски Съюз да го утвърди. Оценката на Европейска комисия лишава два месеца, по-късно Съветът на министрите би трябвало да взема решение още един месец.

След което се задействат нови 2 месеца, с цел да се извърши предплатено заплащане.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР