България изпраща военна помощ на Украйна. Президентът подписа указа за

...
България изпраща военна помощ на Украйна. Президентът подписа указа за
Коментари Харесай

България изпраща военна помощ на Украйна, депутати атакуват решението в КС


България изпраща военна помощ на Украйна. Президентът подписа указа за даването ѝ след решението на Народното събрание.

След указа Българска социалистическа партия и „ Възраждане събраха “ задоволително подписи, с цел да нападат решението пред Конституционния съд. Социалистите насочиха рецензии към президента, защото не е наложил несъгласие.

„ Г-н президент, предадохте левите хора. Предадохте социалистите, които са за мир. Ние до дъно ще се борим срещу даването на оръжия за Украйна, тъй като считаме, че това въвлича България във войната “, разгласи ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

Според ръководителя на „ Възраждане “ Костадин Костадинов решението е нелегално, а Министерският съвет е почнал да го извършва.

Президентът Румен Радев посочи, че при интернационалните контракти няма по какъв начин да се задейства несъгласие или да се произнесе Конституционният съд.

„ За страдание войнолюбците в Народното събрание взеха решение за военна помощ за Украйна с голямо болшинство и задължиха служебното държавно управление да подписа контракт с Украйна за такава помощ “, уточни той.

Ресорното министерство е готово с корекция в контракта, съгласно която никое държавно управление не може да взима решение за военна помощ за Украйна без глоба на Народното събрание.

„ Министерството на защитата в никакъв случай не си е мислело, че Народното събрание ще бъде изолирано от този развой, доколкото същото реализира надзор върху изпълнителната власт “, посочи Катерина Граматикова, зам.-министър на защитата.

Логистичната интервенция за даване на оръжието към този момент е почнала.

„ Важното е да се приготви това, което е планувано, да се транспортира до местата откъдето би трябвало да бъде извозено. С фокус върху сигурност и сигурност “, изясни началникът на защитата адм. Емил Ефтимов.

Преди подписването на указа оръжие не е изпращано, прецизираха от Министерството на защитата. Готвената корекция от министерството ще влезе за гласоподаване в Народното събрание след празниците.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР