България изпраща отбор от едва четирима спортисти на започващите на

...
България изпраща отбор от едва четирима спортисти на започващите на
Коментари Харесай

И на параолимпийските игри пращаме рекордно малко спортисти

България изпраща тим от едвам четирима спортисти на започващите на 24 август параолимпийски игри в Токио 2020. Това е най-малобройната наша делегация на най-големия конгрес за състезатели с увреждания, откогато страната ни дебютира в Сеул`88.

Можем единствено да се надяваме, че, по сходство на приключилата неотдавна олимпиада, присъединяване ѝ може да се окаже сполучливо. На приключилите на 8 август игри в Токио България бе показана от едвам 42-ма спортисти - минимум от Берлин 1936, само че пък те завоюваха 3 златни, 1 сребърен и 2 бронзови медала.

Досега минимум български параолимпийци са се състезавали в Атланта`96 и Сидни 2000 - по 6, а най-многобройна беше групата в Атина`04. Но пък в гръцката столица нашите спортисти с увреждания не завоюваха нито един орден, до момента в който в Сидни имахме първенец - Иванка Колева (тласкане на гюле), а в Атланта - сребърен (Полина Джурова в плуването) и бронзов (Георги Сакеларов - гюле) медали.

Статистиката сочи, че от Сеул`88, когато Георги Сакеларов печели две трофеи - на гюле и диск, а Донко Ангелов става втори на троен скок, България е спечелила общо 15 параолимпийски медала (5-7-3). От тях 14 са в леката атлетика и единствено един е в различен спорт - плуването.

За тези оценки с максимален принос е точно Сакеларов с общо 3 титли, 1 сребърен и 1 бронзов орден. Стела Енева при дамите има три сребърни оценки, докато Иванка Колева - едно златно.

А петият ни параолимпийски шампион в историята е Ружди Ружди, който в Рио`16 завоюва надпреварата по подтикване на гюле за хора в инвалидни колички и усъвършенства личния си международен връх. Именно Ружди, който има също по този начин три световни и пет европейски трофеи, е и най-голямата българска вяра за орден от Токио 2020. 30-годишният състезател от Глоджево е един от тримата ни представители в леката атлетика в японската столица. Неговото съревнование по подтикване на гюле за хора в инвалидни колички е на 27 август.

Другите двама са Християн Стоянов и Фатме Исмаил, които ще излязат на олимпийския стдион на 28 август. 22-годишният Стоянов, който има увреждания на дясната ръка, ще бяга на 1500 м. В тази дисциплинираност той взе участие още като 17-годишен на игрите в Рио`16 и приключи на 7-о място. Стоянов има няколко трофеи от младежки и юношески европейски шампионати за хора с увреждания, само че също по този начин се състезава на равна нога и с естествените спортисти в България, като е първенец на страната при юношите, а неотдавна победи на 1500 м на шампионата " Нови звезди ".

Фатме Исмаил пък ще дебютира на параолимпийски игри, като ще се състезава в хвърлянето на копие. 23-годишната спортистка с нарушено зрение има извоювани над 80 медала от национални и интернационалните шампионати.

Четвъртият български участник в Токио 2020 ще бъде Милена Тодорова - в стрелбата с пушка. Добричлийката, която страда от мускулна недоразвитост и се придвижва в инвалидна количка, взе участие в Рио`16 и се класира 13-а и 22-ра в двете дисциплини на стрелбата с въздушна пушка от 10 метра. Това бе първо присъединяване на български играч по пукотевица на параолимпийски игри. Състезанието на стрелкинята в японската столица ще е на 1 септември.

Българската делегация отпътува за Токио в понеделник, като в тима са персоналните треньори на четиримата ни спортисти (плюс братът на Милена Тодорова, който е неин компаньон и зарежда пушката ѝ по време на състезанията), а по този начин също доктор и физиотерапевт.

 

БЪЛГАРСКИ УЧАСТНИЦИ И МЕДАЛИСТИ НА ПАРАОЛИМПИЙСКИ ИГРИ:

Сеул`88: 8 спортисти - 2 титли на Георги Сакеларов (гюле и диск), сребро на Донко Ангелов (троен скок);

Барселона`92: 7 спортисти - купа и сребро на Георги Сакеларов (гюле и диск), сребро на Донко Ангелов (троен скок);

Атланта`96: 6 спортисти - сребро на Полина Джурова (плуване), бронз на Георги Сакеларов (гюле);

Сидни 2000: 6 спортисти - купа на Иванка Колева (гюле);

Атина`04: 10 спортисти - без медал;

Пекин`08: 8 спортисти - сребро на Стела Енева (диск), бронз на Даниела Тодорова (копие);

Лондон`12: 8 спортисти - 2 сребърни медала на Стела Енева (диск и гюле), бронз на Радослав Златанов (скок на дължина);

Рио`16: 7 спортисти - купа на Ружди Ружди (гюле).
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР