България изпадна от групата на най-високоразвитите в света според публикуваната

...
България изпадна от групата на най-високоразвитите в света според публикуваната
Коментари Харесай

България аут от най-развитите:ООН

България изпадна от групата на най-високоразвитите в света съгласно оповестената в четвъртък ранглиста на Индекса на човешкото развиване на Организация на обединените нации.

Слизайки с четири места надолу, България към този момент е изпреварена от страни като Сърбия, Черна гора и Грузия и е единствената страна от Европейски Съюз, която не намира място измежду най-високоразвитите страни в света, съобщи Дневник.

Индексът на човешкото развиване на Организация на обединените нации, който се наблюдава от 1990 година, с цел да се измерят и други характерности на благосъстоянието, с изключение на икономическия напредък взема поради фактори като дълготрайност на живота, достъпа до обучение и персоналните приходи като измерител на качеството на живот.

Според тазгодишната ранглиста, която показва обстановката през 2021 година, България е на 68 място в света и втора в групата на " високоразвити страни ", която е водена от Албания. България изпреварва в нея Гренада, Барбадос и Антигуа и е в една компания с Украйна (77), Северна Македония (78), Китай (79), Бразилия (89) и други

Данните, които Организация на обединените нации регистрира в класацията за България, са дълготрайност на живота при раждане - 71.8 години, 13.8 години, прекарани приблизително в обучение, и междинен персонален приход 23 071 $ годишно.

За съпоставяне - Швейцария, която тази година изпреварва Норвегия и е първа в Индекса на човешкото развиване, предстоящата дълготрайност на живота е 84 години, времето, прекарано в образование, е приблизително 16.5 години, а междинният приход - 66 хиляди $.

В другия завършек на скалата е Южен Судан, където междинната дълготрайност на живота е 55 година, хората прекарват приблизително единствено 5.5 година в учебно заведение и печелят 768 $ на година.

В съпоставяне с страните, от които е заобиколена, България има доста по-висок годишен приход на глава от население (изпреварващата я Албания е с 14.131 долара), само че продължителността на живота и времето, прекарано в учебно заведение и университет, я дърпат надолу.

Румъния, с която България се съпоставя в предходни ранглисти, към този момент е с 15 места напред, заемайки 53-то място в подреждането със 74.2 година междинна дълготрайност на живота, 14.2 година в учебно заведение и персонален приход 30 027 $ годишно. Румъния е последна по развиване измежду страните от Европейски Съюз, изпреварена от Словакия (45) и Унгария (46).

Освен Швейцария на върха на Индекса на човешкото развиване са още Норвегия (първа през 2020 г.) и Исландия, а във водещата десетка има още пет европейски страни - Дания (6), Швеция (7), Ирландия (8), Германия (9) и Нидерландия (10).

Трите най-слабо развити страни в света са Нигерия, Чад и Южен Судан.

От българските съседи най-високо се прави оценка благосъстоянието на гърците, които са 33-и в света с дълготрайност на живота 80.1 година, време, прекарано за обучение - 20 година, и междинен годишен приход 29 002 $. Турция е на 48-мо място, Румъния на 53-то, Сърбия на 63-то и единствената изпреварена от България - Северна Македония, е на 10 места обратно - на 78-мо място.

...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР