България излиза и от третата вълна на коронавирусната епидемия, заяви

...
България излиза и от третата вълна на коронавирусната епидемия, заяви
Коментари Харесай

Здравният министър: България излиза от третата вълна на Covid-19

България излиза и от третата вълна на коронавирусната зараза, съобщи министърът на опазването на здравето в оставка проф. Костадин Ангелов на брифинг с Националния действен щаб (НОЩ) и Националния имунизационен щаб.

" Искам да благодаря на всички българи, които се довериха на гласа на науката и не послушаха гласа на популизма. На тези, които имаха вяра, че е по-добре да си останеш у дома, в сравнение с да отидеш на всеобщо събитие ", добави той.

Ангелов съобщи, че ограниченията би трябвало да продължат най-малко още два месеца до постигането на групов имунитет. По думите му това може да се пстигне най-рано до края на юни, реалистично - края на юли и при скептичен сюжет - в края на август. Извънредното състояние ще бъде удължено с месец, стана още на брифинга.

" Постигнахме доста с целенасочена политика, само че с цел да удържим постигнатото има две наложителни условия - да продължим и да запазим темпа на имунизация. За задачата през днешния ден в 12 часа ще създадем съвещание на имунизационен щаб, с цел да обсъдим какво вършим с имунизацията на " Янсен " и можем ли да си позволим да отворим " зелени коридори " и пета фаза, в случай че оставим възрастните хора и тези с хронични болести да се имунизират от персоналните лекари. Второто наложително изискване е спазването на противоепидемичните ограничения. Всичко това, което би трябвало да бъде непокътнато, а не да се водим от насладата от постигнатите резултати ", разяснява здравният министър в оставка.

Изключително значимо е в този момент по време на идните Великденски празници популацията да не се разпусне и да не съблюдава ограниченията, тъй като заболеваемостта ще се увеличи, предизвести и основният здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР