България изигра много силен мач срещу петия на Европейското първенство

...
България изигра много силен мач срещу петия на Европейското първенство
Коментари Харесай

Волейболистите запазиха шансове за олимпийска квота след победа над Нидерландия

България изигра доста мощен мач против петия на Европейското състезание за мъже от тази година – Нидерландия, като се наложи с чиста победа с 3:0 (25-23, 25-21, 30-28). Така " трикольорите " записаха втори триумф в Група С от олимпийския квалификационен шампионат за Игрите в Париж 2024. Дотук сме с две победи и две проваляне, като продължаваме битката за една от двете квоти в Сиан, Китай.


Срещу " лалетата " не допуснахме грешките, които ни лишиха от освен това против еврошампиона Полша и Арженита. Днес видяхме централизация и доста темперамент в спешните обстановки, отлична игра на обсада (14 точки за целия мач), а младият Симеон Николов се оказа и значим коз в края на срещата. В нея имаше една смяна в стартовия състав - Аспарух Аспарухов стартира на мястото на Александър Николов, който получи отмора в първия гейм.

България влезе добре и поведе с 3:0, като първите две точки записа Николай Колев на обсада. Нидерландия имаше късмет да изравни на два пъти и го стори при 5:5 след ас на Нимир, който добави по-късно още 2 точки в персоналния си актив и за поврат - 7:8. Нова обсада на Колев върна задатъка на " трикольорите ". Нидерландия се върна (11:11) след неточност на Соколов на сервис, който при идната офанзива бе спрян и на обсада. Проблемите ни на начален удар продължиха и Аспарухов даде точка на противника. Пламен Константинов взе спиране при 13:15. След негови видяхме съществено събуждане в играта на Мартин Атанасов до края. Негови две следващи точки доведоха до реми.

В идващите минути нашият отбор бе догонващият, макар че разликата не надвишаваше повече от 2 т. " Лъвовете " се върнаха при 21:21 след отличен сервис на влезлия Илия Петков, а при последвалата офанзива на противника топката отиде в навън. Стигнахме до поврат и геймбол, откакто Симеон Николов застана на линия за осъществяване на сервис и там се оправи чудесно, като точки записахме на контраофанзива на Соколов и обсада на Грозанов против звездата на съперника - Нимир Абдел-Азиз. Нидерландският щаб взе таймаут. След него пропуснахме първата опция да спечелим откриващия гейм, само че Соколов го стори при втория опит – 25:23.

Александър Николов се появи в игра във втората част, която стартира точка за точка и с наши неточности на сервис. Божилов не съумя да посрещне добре контраофанзива на " лалетата " за 2:4, само че Николов реализира три следващи точки, с които върнахме интригата – 5:4. Ас на Нимир още веднъж обърна водачеството - 8:9, само че по-късно записахме три следващи точки, което накара противника да вземе таймаут. След него Нидерландия стигна до 11:11, само че нашата отбрана не позволи отделяне и с добра игра на контраофанзива дръпнахме с 5 точки (16:11). Авансът ни се резервира под лидерската диктовка на капитана Соколов, а той стана и най-изразителен (21:14) след добра игра на обсада на Колев и Атанасов. Соколов прекъсна стремежа на „ лалета " от 3 следващи точки, само че разликата въпреки всичко се стопи до 3 т., а това накара нашия щаб да вземе спиране. Грозданов донесе 23 точка в частта и можеше да запише втора поредна, само че блокът му отиде в навън. Нимир сбърка на сервис за геймбол на България. Първият късмет не бе осъществен, само че Соколов отигра чудесно идната топка за 25:21 и 2:0.

Третият гейм се оказа и най-дългият в срещата. Той стартира с мощна забивка на Грозданов от центъра и ас на Атанасов за 2:0. Успешна обсада против Соколов, неточност на Грозданов на сервис и неприятно посрещане на Божилов разрешиха на „ лалетата " да извърнат за 3:4. Капитанът на България сгреши и на начален удар, а Вутер Тер Маат записа ас. Алекс Николов въпреки всичко спря опита на противника да се откъсне – 6:6. Блокадата на Нидерландия продължи да затруднява Соколов (6 от 8), което докара до 10-та точка за противника и преднина от 2. Играта на обсада обаче спореше и на Колев, който записа шеста точка с нея при 13:12.

Тимът, воден от Роберто Пиаца, стигна до преднина от 2 точки след навън от сервис на Соколов (15:17). Атанасов понижи на 1 т., само че на собствен ред сбърка при сервис за 17:19. Нидерландия се откъсна за първи път с 3 точки, откакто офанзива на Алекс Николов докосна антената (18:21). Силното показване на Колев продължи, само че Алекс Николов сбърка на начален удар за 20:23. Неговият по-малък брат - Симеон Николов, влезе в игра и това се оказа значим коз на Пламен Константинов, като първо намалихме на 1 т., а след негов ас даже изравнихме – 24:24. При идващото осъществяване 16-годишният разпределител прати топката в навън (24:25). Последва дълго разиграване, в което проявихме доста внимание в отбрана, а блокадата ни още веднъж сработи за реми.

Не успяхме да стигнем до геймбол след блокаут, само че пък и Нидерландия изпусна третия късмет за него след точка на Соколов. Грозданов сбърка на начален удар, само че незабавно по-късно спасихме четвърти геймбол. 16-годишният Симеон Николов направи страхотна обсада, която докара до мачбол. Тук " лалетата " се избавиха за 28:28, само че първо Соколов ни изведе напред, а по-късно Нимир прати топката в навън. Нидерландия изиска на два пъти видеоповторение за допиране на мрежата, само че такова нямаше и България завоюва частта с 30:28 и мача с 3:0.

Утре е почивен ден за отбора ни. В петък (6 октомври) се изправяме против Канада, а срещата още веднъж е от 5:00 ч. наше време. След това ни остават дуели против Мексико и Белгия. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР