България избира местната власт. Малко над 6 милиона и 48

...
България избира местната власт. Малко над 6 милиона и 48
Коментари Харесай

България избира местната власт

България избира локалната власт. Малко над 6 милиона и 48 хиляди души имат право да гласоподават на изборите за кметове, кметски наместници и общински съветници.След последните решения на ЦИК този път гласоподавателите ще могат да гласоподават единствено с хартиена бюлетина. В над 11 000 секции още веднъж ще има видеонаблюдение и лъчение на резултатите.

Особеност при локалните избори е, че за всеки обособен избор - за кмет на община, на регион или на кметство, както и за общински съветници, се гласоподава с обособена бюлетина. Избирателите получават друг брой бюлетини според от това какъв брой типа избор има в обитаемото им място.

Бюлетината се сгъва пред гласоподавателя от секционната комисия, а на гърба й се поставя щемпел. Гласува се зад паравана, като по-късно гласоподавателят занася бюлетината - още веднъж сгъната, до комисията, с цел да й ударят втори щемпел и да откъснат отрязъка с номера й. Никой от комисията няма правото да я разгъва. След това гласоподавателят я получава назад, с цел да я пусне в урната. Подписва се в изборния лист и си взема документа за идентичност.

Гласоподавателят отбелязва вота си за кмет и листа с общински съветници, като слага знак Х или V в квадратчето с номера на определения от него претендент, партия или коалиция, или в това на опцията " Не поддържам никого ". Отбелязването с тези знаци е фактически единствено в случай че е с писалка, пишеща със наследник цвят.

Вписването в бюлетината на специфични знаци като букви, числа или други знаци прави гласа нереален. В случай, че сбърка при попълването, гласоподавателят може да изиска нова бюлетина - само че единствено един път.

Изборният ден стартира в 7.00 ч. и ще приключи в 20.00 ч. Ако след този час пред секциите има чакащи, гласуването може да бъде удължено, само че с най-много един час - до 21.00 ч.
Всичко, което би трябвало да знаете за изборите - тук:
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР