България иска от Северна Македония не територия, не ресурси, не

...
България иска от Северна Македония не територия, не ресурси, не
Коментари Харесай

България може да получи от Северна Македония онова, което иска

България желае от Северна Македония не територия, не запаси, не даже взаимно-изгодни планове, а самопризнание. Това не се случва постоянно в интернационалните връзки, само че по този начин или другояче е реалност и има някакви учредения: българите са играли значима роля в основаването на един нов политически план, който през днешния ден е еволюирал до суверенната страна Северна Македония.

Исканията на България

България е сложила своите съответни (пет) претенции пред македонската страна, с цел да вдигне ветото си върху започването на договаряния за участие сред нея и Европейски Съюз. Някои от тези претенции са официални и към този момент изпълнени. Най-важното оставащо - от позиция на признанието - е вписването на българите в македонската конституция като държавотворен народ. Това изискване бе наложено след гледище на президента Радев и той има водещата роля в тласкането на договарянията в тази посока. Изглежда съществува някаква вероятност това искане да бъде признато от македонската страна.

Ако тя е склонна да се обвърже с, това би било значителен прогрес в връзките – надали ще е пресилено да се приказва даже за положителен пробив. Конституционните ремонти не стават от през днешния ден за на следващия ден – изискват време. Ако смяната на конституцията стане част от преговорните условия на Европейски Съюз, България няма за какво да се тормози, че СМ няма да ги извърши. За по-голяма сигурност може да се впише в възможното ни съглашение, да вземем за пример, че СМ няма да отвори първата преговорна глава, преди да си промени конституцията.

Това решение резервира достолепието и на двете договарящи страни и води до реализиране на техните цели. СМ ще получи начало на преговорния развой, България ще си подсигурява централното искане за смяна в македонската конституция. Но освен това, ще се сътвори положителна динамичност, в която признаването на българските приноси ще може да прониква измежду македонското население, а да не остава просто на книга. Мъдрата политика на доброжелателност на политици като Желев, Костов (а и Борисов през 2017 година, само че не и след 2019 г.) би трябвало да бъде следвана: само тя може да докара до действително доближаване и осъзнаване на непосредственост, обща история и ползи.

България от дълго време е признала суверенитета на Македония и това беше умно решение – президентът Желю Желев го взе, разбирайки, че съществуването на тази страна е от директен български народен интерес. Още от XVII-ти век дефиницията на суверенитета включва право на обособена народност, обособен език и изповедание. И България не оспорва правото на македонците да имат лична еднаквост през днешния ден – и национална, и езикова. Това, което желаеме, е самопризнание за ролята на България в построяването на тази еднаквост – на общата история, от която тя се е развила.

Признанието обаче не може да се реализира с извиване на ръце. Каквито и контракти да подпишат държавните управления на двете страни, в случай че в обществата се наложи чувство, че нещата стават принудително, в тях ще се раздуха по-скоро ненавист и отричане на другия. Както българите са доста чувствителни на тематика “външен натиск” за Северна Македония, по този начин и македонците няма да одобряват решения, които са им просто наложени. Така че, с цел да има самопризнание, е належащо да се търси напредък, който да може да бъде общопризнат и от двете страни.

Защо се стигна дотук?

Основа за подобен напредък има. В проучване от 2017 година под управлението на професор Георги Фотев (European values study) над 83% от българите дефинират Македония като “добра съседка” и подобен % показва политическа поддръжка за нея. Какво се случи за две-три години, че България – най-големият покровител на македонците през последните десетилетия – да им наложи несъгласие за започване на договаряния с Европейски Съюз? Краткият отговор е, че се случиха националистически мобилизации от двете страни на границата, които вършат проблемите да наподобяват нерешими.

А тези проблеми в действителност не са толкоз комплицирани. С към този момент описаното допустимо решение България би могла да получи своето самопризнание, заради следните аргументи:

1. Трябва да се разбере, че ветото не е път към самопризнание, а работи тъкмо в противоположната посока. Колкото по-дълго държим ветото, толкоз повече антибългарските настроения в СМ ще бъдат раздухвани. И даже най-после да се подпише нещо, то надали ще е това, което желаеме. Гърците изчакаха със своето несъгласие 25 години и най-после “успяха” да трансформират името на съседката си, само че не по този начин, както желаеха: гръцката първична позиция беше в името да я няма думата “Македония”. Гръцкият опит несъмнено не е образец за подражателство, както някои се пробват да го представят;

2. Признанието на приноса на България в политическото развиване на Северна Македония през днешния ден не е реалност, тъй като двете страни са били за към век разграничени: от локални и световни стоманени пердета. В резултат на това общуването сред тях е лимитирано, а колкото по-интензивно е общуването, толкоз по-лесно може да се случи действителното самопризнание на приноси и непосредственост. И от тази позиция ветото е контрапродуктивно, тъй като то резервира преградите, а не ги разрушава.

3. Каквито и да са настояванията на България по отношение на СМ, тези претенции ще се изпълнят с по-голяма възможност в хода на преговорния развой с Европейски Съюз, в сравнение с преди той да е почнал. Защото тогава нашите претенции ще са обвързани с напредъка на този развой и целият Европейски Съюз ще пази българската позиция. В Европейски Съюз има подготвеност да одобри този вид и той би бил доста сериозен триумф за българската дипломация. Но в същото време СМ би трябвало да има ясна европейска вероятност, която да служи за тласък за отстъпки и решения.

4. Ако държим СМ отвън преговорни процеси с Европейски Съюз десетилетия наред, в действителност работим против директния си народен интерес от интегрирани Балкани. Нашият район е изостанал и не може да осъществя капацитета си, тъй като е политически и стопански накълцан. В подтекста на нападателна политика от страна на Русия, Китай и други страни, тази разпокъсаност води и до геополитическа неустановеност. Членството на СМ в НАТО не взема решение всички проблеми на сигурността – нейният стопански гръбнак би бил слаб, в случай че страните от Западните Балкани не са тясно интегрирани в Европейски Съюз.

5. Ако ни е грижа за правата на българите в СМ, най-хубавият метод е тя да стане оптимално бързо член на Европейски Съюз. Тези права ще бъдат най-добре предпазени в преговорен развой с Европейски Съюз (при който Европейски Съюз следи за съблюдаване на стандартите) и в границите на общоевропейски институции: двустранните решения няма да прибавят особена стойност в този проект.

6. Има неща, които просто изискват време. Обществени настройки мъчно се трансформират от през днешния ден за на следващия ден. Ако речта на омразата е публикувана в едно общество, не може да очаквате, че тя ще изчезне с държавно решение. Да, значимо е сред двете страни и държавните управления им да има доброжелателност и те да не употребяват тирада на омразата. Но не може да се забрани на опозицията в една демократична страна да приказва. Нито на българското, нито на македонското Вътрешна македонска революционна организация, да вземем за пример, някой може и би трябвало да му постанова ограничавания. Подобни нереалистични упования не могат да стават български условия, тъй като те просто ще обрекат процеса на крах – т.е. никакво самопризнание няма да получим.

7. и историческите усещания също са свързани с дълготрайни публични настройки. Да, можем и би трябвало да желаеме от македонските учебници да се извадят обидни и погрешни квалификации за българите. Но не трябва да чакаме, че интерпретацията на историята в СМ ще е същата като у нас. Австрия и Италия, да вземем за пример, също са имали развой на писане на общи учебници, който се е точил десетилетия. И връзките сред двете страни не са страдали поради липса на прогрес в този развой. Ако беше противоположното, европейската интеграция нямаше да започва въобще преди Германия и Франция да “изчистят” всички исторически разногласия между тях: добре е, че в 1950 година създателите на Общността за въглища и стомана са били мъдри и прозорливи хора.

Както стана дума, националистическите мобилизации са нещото, което води до тъкмо противоположното на взаимното самопризнание със силата на физически закон. Не е належащо човек да е Нютон, с цел да осъзнае, че и в политиката на някои дейности има равни по мощ противопоставяния. Именно този закон изяснява клопката, в който връзките сред България и СМ се намират сега.

С малко здрав разсъдък и доброжелателност този капан може да бъде раздрънкан и обезвреден.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР