България иска да приеме еврото, така ще подкрепим изцяло финансовата

...
България иска да приеме еврото, така ще подкрепим изцяло финансовата
Коментари Харесай

Горанов пред Ди велт: България може да помогне за стабилизирането на еврото

България желае да одобри еврото, по този начин ще подкрепим напълно финансовата политика на Германия. Трябва да се опасяват единствено тези, които не съблюдават разпоредбите. Това сподели финансовият министър Владислав Горанов в изявление пред немската медия " Ди Велт ".

Местната валута в България - левът - зависи от еврото и е закрепена към него. Винаги в България сме имали за цел да изпълняваме критериите малко по малко, с цел да може да приемем еврото и у нас. В момента ние сме изпълнили всички тези критерии: борим се с инфлацията, задълженията ни възлизат на 25% от приходите в стопанската система, което е много по-малко, в сравнение с при други страни, в които е влезнало еврото. Така Горанов обоснова доводите на България за влизане в еврозоната.

Ако разгледаме Европейски Съюз като 3 концентрични кръга - най-вътрешният е еврозоната, по-късно е Шенген, а най-външният е влизане в Европейски Съюз, то ние към момента сме в най-отдалечения от ядрото кръг. Искаме обаче да покажем, че имаме предпочитание да продължим да се интегрираме в Европейски Съюз и да станем съществена част от него, разяснява финансовият министър.

Чрез нас еврото ще стане по-стабилно. От нашето влизане в еврозоната могат да се опасяват единствено тези, които нямат такава консервативна и внимателна финансова политика, каквато имаме в България, сподели още в изявлението си пред " Ди Велт " Владислав Горанов.

В момента ние се намираме в същата позиция, в която се намираха балтийските страни преди влизането си в еврозоната. Сега в България цените на стоките са на равнището на тези в страните в еврозоната. Единственото по-евтино са цените на услугите и доста българи се притесняват тъкмо от тяхното повишение. Аз обаче не виждам съображение за такова повдигане, разяснява Горанов.

Очакваме отчет на Европейската централна банка (ЕЦБ) за претендентите за еврозоната и по-късно ще решим. Така отговори Горанов на въпрос по кое време България ще подаде молба за приемане на еврото. " Ако този отчет е негативен за нас, ще го приемем, само че единствено в случай че е учреден на справедливи критерии. Тогава най-малко ще ни е ясно какво още би трябвало да създадем. Предполагам, че доникъде на април ще имаме по-конкретна визия ", сподели още финансовият министър.

Към България постоянно е съществувала рецензията за корупция в страната. Направихме доста, с цел да се борим дейно с нея, сигурно има още какво да се прави по въпроса. В скорошно допитване на " Евробарометър " за мнението на жителите на Европейски Съюз в кои страни корупцията е главен проблем - страни като Гърция, Испания, Кипър и Италия бяха преди нас, сподели Горанов. Той акцентира, че не твърди, че в България няма корупция, само че тя е проблем и в други страни, които се намират в еврозоната.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР